Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Zeelandă răscumpără armele interzise după atacul de la Christchurch

Radio NZ
Christchurch politia noua zeelanda

Guvernul din Noua Zeelandă a demarat joi planul de răscumpărare a armelor semiautomate şi muniţiilor interzise după atacurile de la jumătatea lui martie din localitatea Christchurch, în care au fost ucise 51 de persoane, transmite EFE potrivit Agerpres.

"Răscumpărarea şi amnistia au un singur scop: retragerea din circulaţie a celor mai periculoase arme", după atacurile asupra moscheilor Al Noor şi Linwood, din 15 martie, au afirmat, într-un comunicat comun, ministrul de Finanţe, Grant Robertson, şi şeful Poliţiei, Stuart Nash.

Planul de răscumpărare a armelor interzise după atac de la proprietarii cu permis, însoţit de o amnistie, începe joi şi va fi în vigoare până pe 20 decembrie acest an.

Fondurile pentru acest plan se ridică la peste 200 milioane de dolari neozeelandezi (116,8 milioane de euro), în timp ce comercianţii vor fi despăgubiţi pentru stocurile lor.

Răscumpărarea, care depinde de factori precum marca, modelul şi valoarea, va fi de 95% din preţul de bază în cazul unei arme noi sau aproape noi, 70% dacă aceasta este folosită şi 25% pentru armele aflate într-o stare proastă.

Totodată, compensaţia pentru piese şi cartuşe, pentru care nu este nevoie să se demonstreze existenţa unui permis de armă, va reprezenta 70% din preţul de bază şi de 25% pentru cele aflate într-o stare proastă.

De asemenea, guvernul a indicat că proprietarii unora dintre armele interzise le vor putea modifica prin intermediul unei entităţi autorizate astfel încât acestea să devină legale, urmând să li se acopere costuri de până la 300 de dolari neozeelandezi (175 euro).

Până în această săptămână, au fost predate voluntar 672 arme interzise, 4.815 au fost declarate în vederea predării, iar alte 700 au fost confiscate, a informat Radio New Zealand.

În aprilie, Parlamentul neozeelandez a aprobat înăsprirea legislaţiei privind deţinerea de arme semiautomate, ca răspuns la masacrul atribuit australianului Brenton Tarrant şi comis în două moschei din oraşul Christchurch.

Noul cadru legal prevede interzicerea armelor semiautomate, dar şi a pieselor, cartuşelor şi muniţiei ce pot fi folosite pentru modificarea armelor şi transformarea lor în semiautomate, precum şi a încărcătoarelor cu o capacitate de peste 5 cartuşe.

Tarrant, acuzat de terorism, 51 de asasinate şi 40 de tentative de asasinat, a transmis atacul live pe Facebook în timp ce trăgea direct în musulmanii prezenţi în moschei la rugăciunea de vineri.

Acuzatul, care şi-a afirmat de asemenea pe reţelele sociale ideologia, a surprins autorităţile, deoarece nu avea antecedente şi obţinuse permisul de armă în noiembrie 2017 după îndeplinirea cerinţelor legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.