Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul guvern german va fi învestit în această săptămână, după ce Verzii au aprobat cu largă majoritate acordul

finanzaonline.com
germania alegeri

Noul guvern german va fi învestit în această săptămână după ce Verzii au dat unda verde finală acordului de coaliţie tripartită cu social-democraţii (SPD) şi liberal-democraţi (FDP), ce va lua locul cabinetului de mare coaliţie între social-democraţi şi conservatorii Angelei Merkel, cancelarul care a condus timp de 16 ani ţara cu cea mai puternică economie din Uniunea Europeană, transmite dpa.

După cum se anticipa, acordul a primit un sprijin puternic din partea membrilor partidului Verzii, care l-au aprobat cu 86% din cele 71.150 de voturi valide.

SPD şi FDP îşi dăduseră acordul la conferinţele de partid de la sfârşitul săptămânii trecute.

Marţi urmează să fie semnat acordul de coaliţie, iar miercuri, candidatul pentru postul de cancelar, social-democratul Olaf Scholz, va fi învestit succesor al Angelei Merkel, după patru ani în care a condus Ministerul de Finanţe.

Scholz va fi cancelarul primei coaliţii 'semafor' la nivel federal, denumită astfel după culorile celor trei partide care o compun: SPD (roşu), FDP (galben), Verzi.

Partidele din coaliţie şi-au desemnat deja miniştrii cu care vor intra în guvern, şapte din partea SPD, cinci ai Verzilor şi patru liberal-democraţi. În conformitate cu o promisiune de campanie a lui Scholz, în guvern va fi asigurată paritatea de gen.

Unul din cele mai aşteptate anunţuri privind noii miniştri viza, în contextul pandemic actual, portofoliul Sănătăţii, ce va reveni, potrivit SPD, lui Karl Lauterbach, epidemiolog şi invitat frecvent al televiziunilor germane.

Social-democrata Nancy Faeser va fi ministru de interne, prima femeie în acest rol în politica germană. Ea a promis deja că va avea ca prioritate combatarea extremismului de dreapta.

Robert Habeck, co-lider al Verzilor, va fi vicecancelar şi va conduce totodată un nou Minister al Economiei şi Climei, în timp ce colega sa de la conducerea partidului, Annalena Baerbock, va deveni prima femeie care va ocupa postul de ministru de externe, potrivit Agerpres.ro.

Liderul FDP, Christian Lindner, şi-a adjudecat portofoliul cheie al finanţelor.

În linie cu tradiţia, Olaf Scholz are programată prima vizită externă în calitate de cancelar la Paris, vineri.

În aceeaşi zi va avea prima întâlnire cu preşedintele american Joe Biden, prin videoconferinţă, cu ocazia summitului virtual pentru democraţie convocat de liderul de la Casa Albă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.