Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul ministru de externe al Moldovei: Vom face demersuri ca Rusia să renunțe la prezența militară din stânga Nistrului

Guvernul Republicii Moldova
Mihai Popsoi

Vom face demersuri diplomatice și vom construi coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova. O spune noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Potrivit vicepremierului, autoritățile de la Chișinău vor insista ca Rusia să-și retragă armata și munițiile din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentul asumat în timpul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, notează IPN preluat de stiripesurse.md

Noul ministru al Afacerilor Externe spune că retragerea forțelor militare ruse și a echipamentelor stocate în regiunea transnistreană rămâne o prioritate pentru diplomația Republicii Moldova.

„Retragerea armatei ruse este un angajament pe care Rusia și l-a asumat la Summit-ul de la Istanbul din 1999. Este adevărat, de peste 20 de ani acest lucru nu se întâmplă. Noi va trebui să insistăm în continuare, să facem demersuri diplomatice, să construim coaliții internaționale care să convingă Federația Rusă să renunțe la această prezență militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune.

Ministrul spune că odată cu apariția Biroului pentru Integrare Europeană sarcinile celor două entități responsabile de politica externă vor fi clar delimitate. Cristina Gherasimov va purta negocierile privind aderarea țării la Uniunea Europeană, iar buna dezvoltare a parteneriatelor bilaterale rămâne prioritatea Ministerului Afacerilor Externe.

„Toate aspectele ce țin de dialog politic, de asistență, de dialog pe securitate pe care îl avem cu Uniunea Europeană, inclusiv parteneriatul pe care îl avem și relațiile diplomatice cu fiecare stat membru, rămân apanajul Ministerului de Externe. Or, decizia în fond, atât de începere a negocierilor, cât și de finalizare a acestora și de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este decizia țărilor membre. De aceea trebuie să ne îngrijim în continuare că avem relații cât se poate de bune cu fiecare stat membru, așa încât să facilităm în acest sens procesul. Și, în același timp, să ne asigurăm că avem parteneriate solide cu Statele Unite, Japonia, Canada și alte state”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Mihai Popșoi, a depus ieri jurământul în calitate de ministru al Afacerilor Externe. Potrivit liderului PAS, Igor Grosu, locul lui Mihai Popșoi din Parlament va fi preluat de deputatul PAS, Doina Gherman, care va deveni vicepreședinte al Legislativului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.