DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Noul paraclis episcopal de la Miercurea Ciuc - Casa celor 12 Apostoli

basilica.ro
biserica veche romaneasca transcarpatia

„Neavând un paraclis în curtea sfintei episcopii, am luat hotărârea (…) de a zidi casă nu unui apostol, ci celor 12 Apostoli ai Mântuitorului pentru că nu putem să-i catalogăm pe unul mai mare sau pe altul mai mic”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei marți la sfințirea paraclisului episcopal din Miercurea Ciuc, conform basilica.ro.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 18 aprilie 2018, PS Andrei așezând această ctitorie sub ocrotirea Soborului Sfinților Apostoli (30 iunie) și a Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici (03 mai).

Slujba de târnosire a fost oficiată în a treia zi de Paști, marți, 04 mai 2021, de către Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului împreună cu Episcopii Andrei al Covasnei şi Harghitei și Gurie al Devei și Hunedoarei.

Biserica este acoperită cu tablă de cupru, iar Sfânta Cruce de pe turlă este executată în stilul „Crucea Patriarhală” în semn de adâncă recunoștință și fericită pomenire a primului Patriarh al României, Preafericitul Părinte Elie Miron Cristea, originar din Toplița Română, notează Episcopia Covasnei pe site-ul oficial.

Pictura a fost realizată între anii 2020-2021 în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Stoian Florentin din Brăila, în stil autentic bizantin, după modelul ctitoriilor brâncovenești din părțile Vâlcei. Sfântul lăcaș deține icoane pictate pe lemn realizate de maicile de la Mănăstirea Izvoru Mureșului, strane și catapeteasmă lucrate din lemn de stejar, ferestre termopan cu lemn stratificat, cu pardoseală din marmură.

Coloanele în stil corintic și ancadramentele au fost realizate din piatră naturală de Vrața (Bulgaria), întregul ansamblu din interior fiind luminat de vechiul candelabru al Catedralei Episcopale, recondiționat în întregime, care datează din anul 1936.

În paraclis se află așezate spre cinstire o icoană a Maicii Domnului „Prodromița” cu ferecătură de argint și două racle de argint cu fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț și ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.