Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul parlament de la Sofia îşi începe activitatea

Transmedia
Dimitar Glavcev

Parlamentul bulgar s-a reunit miercuri pentru prima dată după alegerile legislative anticipate de la 26 martie şi l-a ales pe deputatul Dimitar Glavcev (GERB, conservator - foto) ca preşedinte al legislativului unicameral, informează DPA, potrivit agerpres.

Formaţiunea GERB a obţinut 95 din cele 240 de mandate ale parlamentului, pregătind scena pentru revenirea liderului său, Boiko Borisov, ca prim-ministru al Bulgariei, pentru a treia oară.

Coreea de Nord a difuzat imagini cu simularea unui atac asupra unui oraş american - FOTO/VIDEO

Preşedintele bulgar Rumen Radev a afirmat că va încredinţa săptămâna viitoare GERB mandatul formării unui nou cabinet şi că se aşteaptă ca noul guvern să preia atribuţiile de la administraţia interimară la începutul lui mai.

Boiko Borisov a semnat joia trecută un acord de guvernare inedit în vederea unui al treilea mandat în fruntea executivului de la Sofia, cu o coaliţie de partide naţionaliste regrupate sub eticheta 'Patrioţi Uniţi', plasată pe poziţia trei în alegeri, cu 27 de locuri şi considerată ca având o retorică ostilă străinilor şi minorităţilor naţionale, dar favorabilă apropierii de Rusia. Este prima dată când parlamentari naţionalişti vor participa la guvernare în Bulgaria. Ei au susţinut precedentul executiv condus de Boiko Borisov (2014-2016), însă fără a face parte din guvern. Borisov s-a angajat să menţină guvernarea pe o direcţie de centru-dreapta.

Partidul Socialist Bulgar, care a promis politici mai prietenoase faţă de Rusia decât cele puternic prooccidentale ale liderului GERB, conduce opoziţia parlamentară, cu 80 de mandate.

Citeşte şi: China pregăteşte o 'armată de talie mondială'. Xi Jinping vrea o restructurare rapidă şi modernă

Alte două partide au mai obţinut locuri în parlament, Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi a minorităţii turce, cu 26 de mandate, şi Volia (Voinţa), cu 12 locuri.

Noul guvern se va confrunta cu vechi provocări cum sunt corupţia şi sărăcia, dar şi relaţiile cu Turcia, care găzduieşte 2,5 milioane de refugiaţi din Siria şi pentru care frontiera cu Bulgaria este şi graniţa cu Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.