Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe nu cedează în fața puterilor străine: 'Kosovo este Ierusalimul spiritual al Serbiei'

Twitter
Porfirije Peric patriarh serbia

Noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirie, a descris vineri Kosovo drept ''Ierusalimul spiritual al Serbiei'', relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Serbia în anul 2008, ''este cordonul ombilical ce ne leagă de esenţa identităţii noastre şi de leagănul nostru spiritual şi istoric'', a mai afirmat patriarhul Porfirie în timpul învestiturii sale solemne la Catedrala din Belgrad.

Citește și: Marian Ceaușescu l-a întâmpinat pe Ioan Niculae la sosirea pe aeroport! ‘Pușcăriașule, să stai acolo până îmi văd eu ceafa!’

Conform tradiţiei, noul patriarh va trebui să fie învestit de asemenea în vechiul patriarhat de la Pec, în Kosovo, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în săptămânile următoare.

Kosovo, populat majoritar de cel puţin un secol de etnici albanezi, este în continuare văzut de sârbi drept originea naţiunii şi spiritualităţii lor, iar în acest teritoriu se regăsesc numeroase mănăstiri şi biserici sârbe medievale de o mare valoare culturală şi istorică.

Citește și: Garda de Mediu îi caută pe cei care au agresat mai mulți pui de urs!

Patriarhul Porfirie, care este al 46-lea patriarh al Serbiei şi îi succede patriarhului Irineu, decedat de COVID-19 în luna noiembrie, a dat asigurări că nu se va ocupa de teme politice şi nici partizane, afirmând că sarcina Bisericii este ''să edifice pacea şi încrederea'' pentru toate popoarele şi religiile. În vârstă de 59 de ani, unul dintre cei mai tineri patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirie este considerat a fi un om al dialogului, pacifist şi intelectual.

Biserica Ortodoxă Sârbă are circa 12 milioane de fideli, majoritatea în Serbia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina, având de asemenea dioceze în Europa Occidentală, SUA şi Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.