Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul pod rutier peste Someş din oraşul Seini, deschis în prezenţa ministrului Transporturilor

afaceri.news
Sorin Grindeanu

Noul pod rutier care traversează râul Someş făcând conexiunea dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, din oraşul Seini spre localitatea Pomi, obiectiv finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost deschis, joi, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

"Eu cred că toată lumea aşteaptă să circule pe pod. Vremea vorbelor a trecut, dar nu pot să nu remarc câteva lucruri (...) PNDL sau PNI este extrem de important pentru comunităţile locale şi este foarte important ca în perioada următoare să repornească acest program naţional", a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.

Primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure, a subliniat că investiţia va juca un rol important în dezvoltarea economică a celor două judeţe, iar traficul rutier va fi mult eficientizat, potrivit Agerpres.

"Investiţia a început să prindă contur în anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri. Nu degeaba se spune că distanţa dintre vis şi realitate se numeşte acţiune. Astăzi, după patru ani de muncă, eforturi susţinute, de implicare, visul nostru s-a materializat şi va produce numeroase beneficii pentru că podul reprezintă un proiect major pe infrastructură, însă şi o punte de colaborare şi cooperare în scopul dezvoltării economice şi sociale", a spus primarul Gabriela Tulbure.

Podul rutier are o lungime de 180 de metri, din care 100 de metri sunt peste luciul de apă, iar lăţimea este de aproape 8 metri. Are două benzi rutiere, câte una pe sens, şi trotuare - putând fi tranzitat şi pietonal şi cu bicicleta.

Valoarea investiţiei, care reprezintă practic primul pod construit peste râul Someş după 1989, a fost în sumă de circa 18 milioane lei, fonduri provenite de la Guvern, prin programul PNDL. Contractul pentru realizarea acestuia a fost încheiat în august 2017, iar demararea lucrărilor a fost în mai 2018, având ca termen iniţial de execuţie o perioadă de doi ani.

Poziţia oraşului Seini faţă de cele trei oraşe mari din zonă, respectiv Baia Mare, Satu Mare şi Negreşti-Oaş, sunt caracteristici care-l clasează ca fiind un nod important. De asemenea, din Seini porneşte drumul DJ 109 I care asigură legătura cu drumul naţional DN 19, ce străbate municipiul Sighetu Marmaţiei şi ajunge la graniţa cu Ucraina. Drumul Naţional DN1C / E58 asigură legătura cu municipiul Satu Mare şi de acolo cu graniţa cu Ungaria.

Înainte de darea în folosinţă a acestui nou pod, cele mai apropiate poduri peste râul Someş care trebuiau folosite de locuitorii din oraşul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55,3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.