Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier al Marii Britanii anunță că NU VA EZITA să apese butonul NUCLEAR

Theresa May

Deputaţii britanici au votat masiv luni seară în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale ţării, pentru un cost de cel puţin 41 de miliarde de lire (49 de miliarde de euro), transmite AFP. Cu ocazia primului său discurs faţa parlamentului în calitate de premier, Theresa May a apărat înnoirea programului nuclear pe care l-a descris ca "asigurare finală" pentru securitatea ţării.

Citeşte şi: Oamenii lui Recep Erdogan dau ordine României: Ce vor turcii

Parlamentarii au aprobat măsura cu 472 de voturi pentru şi 117 împotrivă după şase ore de dezbateri. Aproape 60% dintre deputaţii laburişti (138 din totalul de 252) au dat undă verde acestei măsuri a guvernului conservator, în pofida poziţiilor pacifiste ale liderului lor, Jeremy Corbyn. "Este imposibil să spui cu siguranţă că nicio ameninţare nucleară nu îşi va face apariţia în următorii 30 sau 40 de ani, ameninţând securitatea şi modul nostru de viaţă", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor.

Citește și: STUDIU Multivitaminele în timpul sarcinii sunt inutile

La insistenţele unui deputat scoţian din SNP de a preciza dacă este pregătită să utilizeze o armă care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May a răspuns "da". "Tot interesul unui sistem de descurajare este ca duşmanii noştri să ştie că suntem pregătiţi să îl utilizăm", a adăugat ea. "Trebuie să trimitem mesajul fără echivoc oricărui adversar că întotdeauna costul unui atac împotriva Marii Britanii sau aliaţilor noştri va fi cu mult mai mare decât tot ce ar spera să câştige cu un astfel de atac", a mai spus premierul. Jereym Corbyn şi-a formulat opoziţia faţă de această măsură. "Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovaţi. Nu cred că ameninţarea crimelor în masă este mijlocul legitim de a desfăşura relaţiile internaţionale", a declarat el luni.

Citeşte şi: Puciștii din Turcia au fost INTERCEPTAȚI: Ce vorbeau și cum plănuiau să ucidă populația

Liderul laburiştilor, confruntat cu o frondă a majorităţii deputaţilor partidului după ce britanicii au votat, la 23 iunie, pentru a părăsi Uniunea Europeană, a decis de această dată să le lase libertatea de vot. Marea Britanie este una dintre cele trei ţări membre al NATO care posedă arma nucleară împreună cu Franţa şi Statele Unite. Flota nucleară învechită are baza la Falsane, în vestul Scoţiei. Aceasta urmează să fie înlocuită cu submersibile din clasa "Successor", pentru o intrare în serviciu la începutul anilor 2030. Unul dintre cele patru submarine nucleare se află în permanenţă în misiune în jurul lumii, două sunt în port pregătite de plecare, iar al patrulea este în revizie. Luni, Campania pentru dezarmare nucleară a afirmat că programul Trident va costa în realitate 205 miliarde de lire din cauza cheltuielilor asociate programului. În schimb, Jeremy Corbyn s-a referit la o sumă totală de 179 de miliarde de lire, mai scrie AFP, conform Agerpres.

Citeşte şi: S-au aflat cauzele morții lui Radu Beligan: Diagnosticul TERIBIL al medicilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.