Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier britanic vrea să oprească expansiunea Chinei: trebuie să adoptăm o poziție mai dură

www.reuters.com
Liz Truss

Noul premier britanic, Liz Truss, vrea să contracareze puterea în expansiune a Chinei, ea fiind un critic deschis al politicilor Chinei încă de pe vremea când era ministru de externe. În China, Truss a fost etichetată drept un „populist radical”.

Relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au înrăutăţit în ultimul deceniu, deoarece Marea Britanie a fost mereu îngrijorată de faptul că investiţiile chineze pe teritoriul său ar putea prezenta riscuri pentru securitatea naţională şi implicit, ar submina prosperitatea regatului într-o lume post-Brexit, informează Mediafax.

Unul dintre cei mai fermi critici la adresa politicilor Chinei a devenit prim-ministru marţi. Liz Truss, o auto-proclamată apărătoare a valorilor occidentale, l-a înlocuit pe Boris Johnson a cărui politică faţă de Beijing nu a fost suficient de fermă.

Truss vede China ca pe o ameninţare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli.

„Toate ţările trebuie să respecte regulile şi asta o include şi pe China. Beijingul îşi construieşte rapid o armată de specialişti capabilă să se infiltreze adânc în zonele de interes strategic european”, a declarat Truss.

Guvernul britanic a luat recent măsuri pentru a limita implicarea Chinei în sectorul nuclear al Regatului Unit. Truss a semnat, de asemenea, pactul de apărare pentru a furniza Australiei tehnologia pentru construirea de submarine nucleare pentru a ajuta la respingerea puterii şi influenţei în creştere a Chinei.

În pofida tuturor acestor măsuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că speră ca relaţiile cu Marea Britanie să rămână „pe drumul cel bun”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.