Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul premier bulgar Kiril Petkov a prezentat planurile guvernului său la Bruxelles

spiegel.de
Kiril Petkov

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-a primit vineri pe noul premier Kiril Petkov şi o delegaţie a guvernul bulgar din care au făcut parte vicepremierul Asen Vasiliev şi ministrul de externe Teodora Ghenciovska, informează agenţia naţională de ştiri bulgară BTA.

Noul premier bulgar a declarat pentru presa bulgară după întrevedere că executivul european are mari speranţe că guvernul bulgar va încheia cu promptitudine lucrul la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, el a spus că planurile anti-corupţie ale guvernului bulgar au depăşit cu mult aşteptările Comisiei Europene.

"Finanţarea prin PNRR reprezintă 10% din PIB-ul Buglariei, dar trebuie să arătăm toleranţă zero pentru corupţie pentru toţi cei 100%", a subliniat Petkov. El a adăugat că Ursulei von der Leyen i-a plăcut poziţia fermă a cabinetului său în această privinţă. "Ar trebui să arătăm un succes real foarte repede", a mai spus el.

În ceea ce priveşte necesităţile de a opera modificări la PNRR, el a spus că guvernul vrea să ia în considerare cele mai bune soluţii la problemele legate de sistemul energetic. Petkov a afirmat că moratoriul asupra preţurilor la energie îi dă o şansă guvernului său de a realiza o evaluare completă, potrivit Agerpres.ro.

"Nu este bine ca în ziua în care guvernul a depus jurământul să măreşti preţurile la gaz. Asta mi se pare o mişcare politică, care nu este constructivă pentru consumatorii casnici bulgari", a spus Petkov.

"Oamenii vor avea electricitate, problema este ca aceasta să fie livrată la cel mai bun preţ posibil", a dat asigurări premierul bulgar, adăugând că nu se aşteaptă ca furnizarea de curent electric să fie raţionalizată.

Premierul bulgar a mai spus la Bruxelles că este gata să accelereze procesul de vaccinare şi în acelaşi timp să-i asculte pe cei care nu vor să fie vaccinaţi.

"Ştiu de ce oamenii nu vor să se vaccineze. Nu au încredere în instituţii şi de aceea caută informaţii. Ar trebui să-i punem pe experţi în faţă", a spus prim-ministrul, care a precizat că nu este prevăzută impunerea vaccinării obligatorii în Bulgaria.

Despre discuţiile cu Macedonia de Nord, Petkov a spus că speră că va avea o întâlnire cât mai curând cu noul premier de la Skopje şi că vor fi stabilite grupuri de lucru comune care să obţină rezultate concrete. El a spus că aceste grupuri pot organiza sesiuni în fiecare lună şi că progresul poate fi evaluat o dată la şase luni.

Potrivit lui Petkov, ar trebui să existe planuri clare pentru construcţia de infrastructură care să le asigure acces mai bun companiilor din ambele părţi ale frontierei. El a spus că Balcanii sunt o piaţă la fel de mare ca Franţa şi că va fi mai bine dacă discuţia se axează pe ce poate câştiga fiecare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.