Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul președinte al Filipinelor, declarații suveraniste înainte de preluarea mandatului

ft.com
Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr

Preşedintele ales al Filipinelor, Ferdinand Marcos, s-a angajat joi să împiedice orice interferenţă străină în conducerea ţării, să apere suveranitatea teritorială şi să reziste oricăror "provocări" din partea Chinei în Marea Chinei de est, relatează Reuters.

Marcos, care îşi începe mandatul pe 30 iunie, a evocat - în cea mai dură luare de poziţie a sa de până acum în ce priveşte viitoarele relaţii cu China - decizia unei curţi de arbitraj din 2016 care a stabilit clar drepturile economice ale Filipinelor.

"Aici nu există marjă de manevră. Suveranitatea noastră este sacră. Nu o vom compromite în niciun fel", a subliniat Marcos într-un interviu realizat alături de noul său secretar de presă, publicat pe pagina sa de Facebook.

"Suntem o naţiune suverană cu un guvern funcţional. Nu trebuie să ne spună nimeni cum să ne conducem propria ţară. Nu există loc de negociere. (Suveranitatea noastră) este sacră, inviolabilă", a insistat el.

Preşedintele ales - fiul dictatorului înlăturat în revolta populară din 1986 - a precizat că nu va permite încălcarea vastei zone de coastă a ţării insulare sau a zonei sale economice exclusive. "Cum facem asta? Vorbim permanent cu China pe un ton ferm", a explicat el.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca noul şef de stat filipinez să manifeste deschidere faţă de China, săptămâna trecută angajându-se să extindă relaţiile bilaterale la un nou nivel, într-o convorbire telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping. O poziţie pro-China ar putea însă complica relaţia apropiată a Filipinelor cu aliatul lor istoric SUA, o sursă-cheie de sprijin militar şi diplomatic şi care se bucură de popularitate în rândul filipinezilor, precum şi al armatei filipineze.

Ambasada Chinei de la Manila nu răspunsese joi dimineaţa la solicitarea de comentarii a Reuters.

Ferdinand Marcos a mai afirmat în interviu că administraţia sa va avea o politică externă independentă şi a admis că parteneriatele internaţionale sunt un element cheie pentru stabilitatea regională.

"Nu doar din punct de vedere economic, dar şi geopolitic, odată cu ieşirea din pandemie şi criza pe care a adus-o, trebuie să formăm alianţe şi parteneriate. Nicio ţară nu poate schimba situaţia geopolitică singură", a adăugat noul preşedinte filipinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.