Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

finlanda

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică 62,6% din voturi, devenind primul preşedinte care a câştigat alegerile din primul tur de scrutin de la introducerea în Finlanda în 1994 a actualului sistem de vot, conform Agerpres.

Ceremonia de învestire a avut loc în Parlament, unde preşedintele legislativului, Maria Lohela, l-a felicitat pe Niinisto, 69 de ani, fost ministru de finanţe şi fost lider al conservatorilor. Aproximativ 66,7% din cei 3,5 milioane de alegători s-au prezentat duminică la vot. O participare uşor mai scăzută în raport cu 2012, când prezenţa a fost de 72,8%.

În Finlanda preşedintele are un rol mai mult ceremonial ca urmare a modificărilor aduse Constituţiei în 1999. Cu toate acestea, şeful statului are un cuvânt de spus asupra politicii externe. Declarându-se onorat să fie reales, Niinisto s-a referit la primul său mandat de şase ani şi a afirmat că situaţia internaţională a fost 'turbulentă', cu 'conflicte atât în Europa, în împrejurimile sale, cât şi la nivel mondial'.

Pe lângă asigurarea capacităţii proprii de apărare a ţării, Niinisto a declarat că este importantă de asemenea consolidarea Naţiunilor Unite şi a Uniunii Europene, precum şi promovarea dialogului dintre Est şi Vest.

În primul său mandat, el s-a întâlnit cu preşedinţii Chinei, Rusiei şi Statelor Unite. 'Lupta împotriva schimbărilor climatice va fi cea mai importantă chestiune în următorii câţiva ani', a mai spus Niinisto.

De la alegerea sa în 2012, Niinisto, care s-a prezentat în scrutinul din acest an ca independent, a bătut recordurile de popularitate graţie în special strategiei sale faţă de Rusia. Această strategie i-a sedus pe finlandezi, care împart cu ruşii o frontieră de 1.340 de kilometri, cea mai lungă a Uniunii Europene cu Rusia. Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia, însă strategia sa nu a împiedicat Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.