Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul preşedinte al Kazahstanului, dă 'verde' la proteste

Kazahstan

Noul preşedinte al Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev a cerut luni relaxarea restricţiilor impuse manifestaţiilor în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la trei luni după proteste de amploare ale opoziţiei soldate cu mii de arestări, potrivit Agerpres.

"Dacă (manifestaţiile sunt) acţiuni paşnice care nu au ca obiectiv să încalce legea şi pacea cetăţenilor, atunci este important să se facă concesii şi să se acorde autorizaţia de a organiza manifestaţii în conformitate cu legea", a declarat Tokaev în faţa Parlamentului, citat de France Presse.

El a adăugat că anumite zone din centrul oraşului ar trebui să fie deschise cetăţenilor care doresc să manifesteze.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

Cetăţenii kazahi au nevoie de o autorizaţie oficială pentru a organiza manifestaţii, o măsură denunţată de apărătorii drepturilor omului, dar mai multe proteste neautorizate au putut avea loc fără incidente în acest weekend.

Poliţia nu a întrerupt un marş pentru a cere reforme constituţionale care a adunat sâmbătă mai puţin de o sută de manifestanţi la Almatî, cel mai mare oraş din ţară. Demonstraţii mai puţin importante în capitala Nur-Sultan şi la Şîmkent (sud) nu au condus la arestări.

În iunie, alegerea lui Kasîm-Jomart Tokaev după demisia surpriză a ex-preşedintelui Nursultan Nazarbaev a fost urmată de mari manifestaţii la apelul opoziţiei. Peste 4.000 de persoane au fost arestate şi 1.000 condamnate de instanţe.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

Potrivit mai multor observatori, această relaxare a abordării poliţiei urmăreşte să slăbească influenţa partidului interzis, Alegerea Democratică a Kazahstanului. Partidul este condus de Muhtar Abliazov, un fost oligarh deposedat care astăzi trăieşte în exil în Franţa, devenind principalul opozant faţă de autorităţile kazahe.

Kazahstanul, unde încălcările drepturilor omului sunt denunţate regulat de ONG-urile internaţionale, a fost condus de la independenţă cu o mână de fier de Nazarbaev, care păstrează controlul asupra mai multor instituţii cheie în ciuda demisiei sale ca preşedinte.

Kasîm-Jomart Tokaev a promis că va continua politica mentorului său. Luni, fiica lui Nazarbaev, Dariga Nazarbaeva, în vârstă de 56 de ani, a fost realesă în postul de preşedinte al Senatului (camera superioară a parlamentului kazah), la propunerea lui Tokaev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.