Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul preşedinte Pedro Castillo a promis o ţară 'fără corupţie' (Peru)

Agerpres - Reuters
Pedro Castillo

Fostul profesor de şcoală primară Pedro Castillo a depus jurământul miercuri ca nou preşedinte al Peru, spunând că doreşte să pună capăt corupţiei din ţară şi să lanseze un proces pentru o nouă Constituţie, notează AFP preluat de agerpres.

"Jur în faţa lui Dumnezeu, în faţa familiei mele, a ţăranilor, popoarelor indigene (...), pescarilor, medicilor, copiilor, adolescenţilor că îmi voi exercita funcţia de preşedinte al republicii", a declarat noul preşedinte de stânga în plenul parlamentului.

"Jur popoarelor din Peru, pentru o ţară fără corupţie şi pentru o nouă Constituţie", a adăugat el, îmbrăcat în tradiţionalul costum andin negru şi purtând deja faimoasa lui pălărie albă.

Pedro Castillo a primit apoi eşarfa bicoloră din mâinile noului preşedinte al parlamentului, opozanta centristă Maria del Carmen Alva.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noului preşedinte de stânga a avut loc în ziua în care ţara andină cu 33 de milioane de locuitori a sărbătorit bicentenarul independenţei sale. Festivităţi pentru a marca acest eveniment sunt programate până vineri.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, şase preşedinţi din regiune, secretarul american pentru educaţie, Miguel Cardona, şi fostul lider bolivian Evo Morales au fost prezenţi la ceremonie.

"Cea mai mare provocare pentru Pedro Castillo va fi de a nu dezamăgi oamenii care au nevoie de răspunsuri rapide, deoarece nu mai au un loc de muncă, le este foame sau îşi riscă viaţa din cauza COVID-19", a subliniat pentru AFP analistul Hugo Otero.

Peru a fost lovit dramatic de pandemia de coronavirus, cu peste 195.000 de morţi, cea mai mare rată a mortalităţii din lume în raport cu populaţia.

Lunile lungi de lockdown din 2020 au cauzat pierderea a două milioane de locuri de muncă şi o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) în 2020 de 11,12%, reaminteşte agenţia France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.