Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul prim-ministru al Irlandei afirmă că simţul raţiunii din Israel a fost înlocuit de răzbunare

Simon Harris

Abordând tensiunile recente dintre guvernele israelian și irlandez, noul prim-ministru al Irlandei a declarat marţi pentru CNN că simțul rațiunii din Israel a fost "înlocuit de răzbunare", scrie Rador Radio România.

În primul său interviu televizat de la numirea în funcție, săptămâna trecută, premierul (taoiseach) Simon Harris a ripostat la criticile recente ale ministerului israelian de externe, Israel Katz și ale ambasadorului israelian în Irlanda, Dana Erlich, care au acuzat Irlanda că se află "de partea greșită a istoriei" în ceea ce privește războiul din Fâşia Gaza. "Scuzați-mă că mi-e puțin greu să înţeleg la ce se referă reprezentantul guvernului (Benjamin) Netanyahu când vorbeşte despre a fi de partea greșită, pentru că eu cred că acțiunile guvernului Netanyahu în acest moment, însemnând permiterea desfășurării acestei catastrofe umanitare în Gaza, au un impact profund asupra femeilor, copiilor, civililor și infrastructurii civile", a declarat Simon Harris pentru Christiane Amanpour de la CNN.

Simon Harris a continuat spunând că "Irlanda este cât se poate de clară în condamnarea Hamas și este cât se poate de clară privind dreptul Israelului de a putea trăi în siguranță și securitate. Dar noi credem, de asemenea, că rațiunea a fost acum înlocuită de răzbunare". Premierul irlandez și-a reluat apelul pentru "încetarea imediată a ostilităților" în Fâşia Gaza şi a subliniat din nou planul său de a-i convinge pe colegii din Uniunea Europeană să recunoască în mod oficial statul Palestina. Simon Harris și-a expus convingerea că o soluție pașnică la războiul din Fâşia Gaza "implică un număr de țări care au aceeași mentalitate și care se unesc pentru a recunoaște statul Palestina".

El a reiterat că "Irlanda este pregătită să recunoască statul Palestina" și este foarte dornică să facă acest lucru alături de alte state membre ale UE pentru a crește "potențialul impuls pozitiv". Ministerul israelian de externe a condamnat intenția Irlandei de a recunoaște statul palestinian, susținând într-un comunicat de presă de săptămâna trecută că acest lucru ar însemna să acorde grupării Hamas un "premiu pentru terorism".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.