Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul şef al DNA apără abuzurile din perioada Kovesi, constatate de CSM - Bologa invocă vicii de procedură

Inquam Photos / Octav Ganea
crin bologa

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a zis, joi, într-o conferință de presă transmisă online, că nu este de acord ca plenul CSM să analizeze acte de procedură din dosarele procurorilor, adăugând că „DNA nu este o instituție abuzivă”.

„Nu suntem de acord ca plenul CSM să analizeze acte de procedură din dosarele instrumentate de procurori. Vă dau un exemplu: s-a reţinut imputabilă ordonanţa de interceptare a unui judecător, ordonanţă dată pe 48 de ore, pe care judecătorul a confirmat-o. În acel material s-a reţinut că este imputabilă procurorului şi e nelegală. Acest lucru îl poate face instanţa de judecată şi procurorul ierarhic superior”, a explicat actualul şef al DNA, la o întrebare adresată de MEDIAFAX.

Crin Nicu Bologa a mai precizat un motiv pentru care susţine plângerea: „Şi pentru riscul de a pune o amprentă de instituţie abuzivă asupra DNA. DNA a dus, de la înfiinţare, o luptă anticorupţie cu efecte importante. Nu suntem de acord ca această activitate să fie pătată de o concluzie a CSM în care să se arate că DNA e o instituţie abuzivă a statului român”.

Concret, DNA a formulat, luna trecută, la CSM, o plângere faţă de raportul făcut de Inspecţia Judiciară care viza dosarele magistraţilor deschise de procurorii anticorupţie. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat la acel moment raportul.

CSM a amânat discuţia pe marginea cererii din partra DNA şi încă nu a fost stabilit alt termen.

Acest raport făcut de Inspecţia Judiciară la DNA a generat scandaluri imense anul trecut, deoarece a ieşit la iveală că aproape 3.000 de magistraţi au fost vizaţi de dosare penale din DNA, în perioada 2014-2018. Atunci când CSM a discutat verificările făcute la DNA, au fost membri care au spus, în plen, că procurorii anticorupţie au comis abuzuri grave.

Unele voci au spus că dosarele ar fi fost deschise doar pentru a intercepta magistraţii. „Ce nu-mi doresc este să am o magistratură timorată. Judecători timoraţi care nu pot pot să facă justiţie”, spunea în octombrie anul trecut fosta şefă CSM, Lia Savonea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.