Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel si Ban Ki-moon

nsa

Agentia americana pentru Securitate Nationala a interceptat convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel si secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar si între lideri israelieni, italieni si francezi, potrivit unor documente dezvaluite marti de WikiLeaks, relateaza Deutesche Welle, potrivit Mediafax.

Documentele releva interceptari ale unor comunicatii între lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Japonia vizând o serie de probleme - de la modificarile climatice si servicii bancare si pâna la probleme comerciale sensibile.

Aceasta nu este prima data când asemenea dezvaluiri releva amploarea spionarii de catre americani a unor lideri ai lumii, inclusiv de la ONU, si a colectarii în masa de informatii. Documente publicate anterior au provocat o serie de scandaluri între Washington si aliatii sai.

Documentele publicate marti dezvaluie ca americanii au interceptat negocieri pe tema modificarilor climatice la ONU, cu scopul de a-si proteja interesele petroliere, potrivit lui Julian Assange, fondatorului site-ului WikiLeaks, specializat în dezvaluirea de informatii secrete.

"Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja sa nu se comporte în acest fel împotriva ONU, cu atât mai putin fata de secretarul general", a declarat Assange.

"Va fi interesant sa vedem cum va reactiona ONU, deoarece daca secretarul general poate fi vizat fara sa existe consecinte, atunci oricine, de la liderii lumii si pâna la trecatorii de pe strada, risca" sa fie spionati, a subliniat el.

- Netanyahu i-a ceur lui Berlusconi sa-l ajute în relatia cu SUA

Potrivit acestor noi documente, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a solicitat fostului premier italian Silvio Berlusconi, în 2010, sa-l ajute sa se reconcilieze cu Washingtonul.

Din documente reiese ca Netanyahu era îngrijorat de lipsa unui contact direct cu Obama, care reactiona astfe fata de construirea unor colonii israeliene ilegale în teritoriile palestiniene.

Liderul israelian se temea ca palestinienii ar fi putut sa foloseasca problema coloniilor pentru a bloca procesul de pace sau pentru a "formula revendicari nerealiste".

O alta interceptare detaliaza o conversatie între Berlusconi si Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul sau italian, la vremea aceea, ca sistemul bancar italian era pe cale sa "sara ca un dop".

NSA a spionat, de asemenea, discutii între ministri din cadrul UE si japonezi despre probleme sensibile în cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dar si Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.