Nu arunca zeama de la castraveții murați! Iată de ce e un ingredient de aur în bucătărie și gospodărie

Autor: Andrei Ștefan

Publicat: 03-05-2025 08:49

Actualizat: 03-05-2025 11:49

Article thumbnail

Sursă foto: Pinterest

În goana de a face loc în cămară pentru alte conserve, mulți dintre noi aruncăm zeama rămasă de la castraveții murați, considerând-o inutilă. În realitate, acest lichid acrișor și sărat este o comoară ascunsă, utilă nu doar în bucătărie, ci și în întreaga gospodărie.

Află cum poți transforma zeama de murături într-un aliat de nădejde.

Un potențiator de gust cu zeci de întrebuințări

1. La murat alte legume:

Poți folosi zeama rămasă pentru a mura rapid ceapă roșie, usturoi, ardei sau chiar ouă fierte tari. Procesul este mai rapid, iar gustul – excelent.

2. Marinadă pentru carne:

Aciditatea naturală din zeamă frăgezește carnea și îi oferă o notă ușor acrișoară, ideală pentru grătare.

3. Supe și ciorbe:

Înlocuiește oțetul sau zeama de lămâie din ciorbe cu zeamă de murături pentru o aciditate mai blândă și un plus de savoare.

4. Dressing pentru salate:

Adaug-o în locul oțetului pentru un dressing ușor, sănătos și aromat.

5. Sosuri și paste:

Un strop de zeamă în sosurile cremoase sau peste pastele cu brânză echilibrează gustul și taie greutatea lactatelor.

6. La fiert cartofi:

Fierbe cartofii în apă cu puțină zeamă de murături pentru o aromă subtilă, perfectă pentru salate sau piureuri speciale.

Remediu surprinzător pentru mahmureală

După o noapte lungă, zeama de murături poate face minuni: rehidratează organismul, reduce greața și ajută la refacerea nivelului de electroliți. De altfel, nu întâmplător este un ingredient apreciat în cocktailuri precum Bloody Mary.

Utilă și în gospodărie

– Curățarea cuprului:

Zeama ajută la redarea strălucirii tigăilor sau vaselor din cupru, datorită acidității naturale.

– Eliminarea mirosurilor:

Toacă usturoi, ceapă sau pește? Freacă tocătorul cu puțină zeamă de murături pentru a elimina mirosurile neplăcute.

Ajutor neașteptat în grădină

Zeama de murături poate fi folosită ca erbicid natural pentru buruieni. Aplicată local, aciditatea sa ajută la inhibarea creșterii nedorite – cu mențiunea că trebuie evitată în apropierea plantelor de cultură.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri