Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu au adus doar bani, ci și COVID-19: Județul în care românii reveniți din străinătate și-au infectat masiv rudele și prietenii

Numărul cazurilor de COVID-19 este într-o creştere galopantă la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar cei mai mulţi dintre cei infectaţi sunt persoane venite recent din străinătate sau chiar reinfectate, potrivit datelor oficiale.

În ultimele 24 de ore, pentru judeţ au fost raportate 91 de cazuri noi de COVID-19, cu 50% mai multe decât în ziua precedentă, şi două decese ale unor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, scrie agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, Florica Bode, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că este vorba despre focare familiale şi că mulţi dintre pacienţi sunt fie veniţi recent din străinătate, fie reinfectaţi.

"Sunt familii care sunt infectate. Din ce am înţeles, sunt foarte mulţi şi reinfectaţi, dar nu ştiu să vă zic un număr de persoane, dar sunt reinfectaţi. Şi majoritatea sunt persoane care au venit din străinătate", a precizat reprezentanta Prefecturii.

Numărul mare de cazuri noi a făcut ca patru comune din judeţ să înregistreze o incidenţă de peste 2 la mia de locuitori, topul fiind condus de Poiana Ilvei, cu 4,06 la mie, urmată de Lunca Ilvei - 3,04 la mie, Budeşti - 2,83 la mie şi Şieu-Măgheruş - 2,52 la mie.

Municipiul Bistriţa se apropie de incidenţa de unu la mie, în prezent având 95 de cazuri active de COVID-19, cu 19 mai multe decât în ziua anterioară, şi incidenţă de 0,98 la mie.

Primarul comunei Poiana Ilvei, Ioan Scridonesi, spune că numărul total de îmbolnăviri din localitate a ajuns la 12, dublu faţă de raportarea de vineri, astfel că se aşteaptă ca în curând comuna să apară cu o incidenţă de peste 8 la mie.

Cei mai mulţi dintre locuitorii confirmaţi cu COVID-19, spune primarul, sunt tineri nevaccinaţi, reveniţi din străinătate pentru sărbătorile de iarnă, dar printre cazuri se află şi un cadru didactic care a primit inclusiv doza booster a vaccinului.

"Sunt vreo 12 cazuri în total, trecem de 8 la mie, încă nu au intrat în listă. Sunt dintre cei tineri, care ori trebuiau să meargă înapoi în străinătate, ori să îşi înmatriculeze o maşină şi au trebuit să îşi facă testul, pentru că nu au vaccinul. Şi, în momentul în care şi-au făcut testul, COVID. Au fost veniţi şi de prin Spania, şi de prin Italia, sunt şi dintre ai noştri, care nu au fost plecaţi deloc dincolo. Toţi sunt tineri, numai o persoană este mai în vârstă. Sunt OK toţi, am vorbit cu toţi, sunt răciţi, le curge un pic nasul, dar altfel de simptome nu au. (...) Avem şi doi soţi vaccinaţi, cu doza trei, cu certificat verde, dar cu COVID, doamna e profesoară", a explicat Scridonesi pentru AGERPRES.

Dintre cele 62 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud, 22 nu aveau, vineri, niciun caz confirmat de infectare cu SARS-CoV-2, printre care se numără şi oraşul Năsăud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.