Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu e CHIAR INOFENSIV: Vaccinul anticoronavirus DEREGLEAZĂ ciclul menstrual / STUDIU

Agerpres - Reuters
vaccinuri

Imediat după primirea unui vaccin împotriva COVID-19, ciclul menstrual se poate prelungi, în medie, cu mai puţin de o zi, un efect care nu este grav şi, potrivit datelor preliminarii, este temporar, conform unui studiu publicat joi, relatează AFP.

Durata perioadei de menstruaţie în sine nu a fost afectată de vaccinare, potrivit studiului efectuat în Statele Unite pe un număr de 4.000 de femei. Acest studiu ar trebui să liniştească femeile care au observat modificări ale ciclului menstrual după vaccinare. De asemenea, face posibilă furnizarea unor date clare şi solide - primele pe această temă - în vederea combaterii temerilor şi afirmaţiilor false în circulaţie pe reţelele sociale.

Rezultatele ''sunt foarte liniştitoare'', a declarat pentru AFP Alison Edelman, autoare principală a studiului şi profesoară de obstetrică şi ginecologie în cadrul Oregon Health & Science University din Statele Unite.

''Nu identificăm nicio schimbare semnificativă din punct de vedere clinic în ceea ce priveşte durata ciclului menstrual asociată cu vaccinarea împotriva COVID-19'', se arată în studiul finanţat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH), o agenţie a guvernului american, şi publicat în revista Obstetrics&Gynecology.

Toate modificările care durează mai puţin de opt zile sunt clasificate drept normale de Federaţia Internaţională de Ginecologie şi Obstetrică, a amintit Edelman.

Ciclul menstrual durează în general aproximativ 28 de zile, perioadă ce variază de la o femeie la alta, dar şi la aceeaşi femeie pe parcursul vieţii. Spre exemplu, această durată se poate modifica în perioadele de stres.

Pentru această cercetare, oamenii de ştiinţă au analizat date completate de femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, care nu folosesc metode contraceptive, într-o aplicaţie utilizată pentru a le monitoriza ciclurile menstruale (spre exemplu pentru a cunoaşte perioadele de fertilitate), validată de Agenţia pentru Medicamente a Statelor Unite. Cercetătorii au analizat durata ciclurilor menstruale a aproximativ 2.400 de persoane vaccinate - majoritatea cu vaccinul Pfizer (55%), dar şi cu Moderna (35%) şi Johnson & Johnson (7%). Au fost, de asemenea, incluse în studiu 1.500 de persoane nevaccinate, pentru comparaţie.

Au fost studiate şase cicluri menstruale consecutive în cazul tuturor participantelor, însă în cazul primului grup a fost efectuată o doză de vaccin în timpul celui de-al patrulea ciclu. Rezultatele: între primele trei cicluri menstruale şi cel de-al patrulea s-a observat o creştere a duratei în cazul lotului vaccinat, aceasta fiind însă, în medie, mai mică de o zi (0,64 zile). În cazul ciclului menstrual în care a fost primită a doua doză (al cincilea pentru majoritatea participantelor), creşterea a fost ceva mai pronunţată, însă, în medie, tot sub o zi (0,79 zile).

Sisteme interconectate

Care este motivul acestei schimbări? ''Ştim că sistemele imunitar şi reproducător sunt interconectate'', a spus Alison Edelman. Vaccinurile creează un răspuns imun puternic. Acest răspuns afectează axul hipotalamic hipofizo-ovarian, pe care specialista l-a descris drept ''autostrada de comunicaţie între creier, ovare şi uter''. Aceasta ajută la reglarea ciclului menstrual, motiv pentru care cercetătoarea a numit-o de asemenea ''ceasul corporal''.

Odată cu vaccinarea, ''se eliberează proteine numite citokine, despre care ştim din alte boli că pot perturba acest ceas corporal'', a explica ea. Totodată, schimbarea pare a fi mai pronunţată atunci când vaccinarea este efectuată ''în faza foliculară'' (care începe în prima zi a menstruaţiei şi continuă până la ovulaţie). Într-adevăr, izolând persoanele care au primit cele două doze de Pfizer sau Moderna în timpul celui de-al patrulea ciclu - şi nu în timpul a două cicluri diferite - creşterea duratei ciclului menstrual a fost de această dată de două zile.

''Persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19 în acelaşi ciclu par să experimenteze o variaţie mai lungă a duratei ciclului lor, însă temporară'', au detaliat autorii studiului. În cazul acestora, până la al şaselea ciclu menstrual, durata a fost din nou mai mult sau mai puţin aceeaşi ca cea din primele trei cicluri menstruale (modificarea a fost de doar 0,17 zile). Oamenii de ştiinţă speră că în viitorul apropiat vor fi acumulate mai multe date cu privire la ciclurile menstruale ulterioare pentru a se confirma această revenire la normal. De asemenea, ei colectează date la nivel mondial pentru a putea diferenţia efectele mai multor vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.