Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu există un precedent: ce se întâmplă dacă Trump va fi condamnat și ajunge președinte. Se poate grația singur sau nu?

trump tribunal

Orice potenţial proces în cazul lui Donald Trump ar putea începe abia după cel puţin un an de acum încolo. Asta ar însemna că fostul preşedinte american ar putea să se confrunte cu un juriu într-o sală de judecată din Manhattan în timp ce încearcă să se întoarcă la Casa Albă sau chiar după alegerile din noiembrie 2024 pentru președinția SUA, relatează Reuters.

După ce marţi Trump a pledat nevinovat la cele 34 de acuzaţii grave de falsificare a registrelor contabile, judecătorul Juan Merchan a stabilit următoarea audiere în instanţă pentru 4 decembrie, informează News.ro. 

Procurorii au declarat că intenţionează să ceară ca data procesului să fie ianuarie 2024, în timp ce echipa juridică a lui Trump a sugerat un proces în primăvara anului 2024.

Cazul lui Trump este departe de a fi tipic, iar avocaţii săi spun că intenţionează să îl combată agresiv, cu o avalanşă de documente. Evenimentele care stau la baza dosarului penal împotriva lui Donald Trump - plăţi contra tăcere pentru a suprima poveşti stânjenitoare despre relaţii extraconjugale - au avut loc în urmă cu aproape şapte ani.

În primele trei trimestre ale anului 2022, în Manhattan, un caz penal a avut nevoie, în medie, de peste 900 de zile pentru a ajunge de la punerea sub acuzare la un verdict în sala de judecată, potrivit datelor disponibile. Asta înseamnă că indiferent de calendarul pe care mizează cele două părţi, sunt toate şansele ca un proces să aibă loc aproape de alegerile prezidenţiale.

Competiţiile electorale stat cu stat pentru nominalizarea republicană sunt programate pentru prima jumătate a anului 2024. Partidul va selecta în mod oficial un candidat la mijlocul anului 2024 pentru a se confrunta cu cel care va fi candidatul democrat - cel mai probabil, preşedintele în exerciţiu Joe Biden.

Nu există precedent pentru un astfel de caz

Dacă va fi ales, Trump nu va deţine puterea de a se graţia singur, dar trimiterea în judecată a unui preşedinte ales sau a unui preşedinte în funcţie ar intra în ape juridice neexplorate.

"Acest lucru este fără precedent, îmi este greu să mă pronunţ", a declarat Karen Friedman Agnifilo, fost procuror în Manhattan. "Este complicat", spune magistratul.

De fapt, nu există nimic în legislația americană care să împiedice un candidat găsit vinovat de o infracțiune să facă campanie și să servească drept președinte - chiar și din închisoare.

În afară de cazul din New York, Trump se confruntă cu anchete penale la nivel federal pentru acuzaţii că ar fi încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 şi că a manipulat necorespunzător documente clasificate. El se confruntă, de asemenea, cu o anchetă în Georgia cu privire la încercările sale de a combate înfrângerea sa din 2020 în acel stat.

La începutul carierei sale în domeniul imobiliar, ca vedetă de televiziune şi apoi ca politician, celebrul Donald Trump, obişnuit cu litigiile, a folosit contraatacuri agresive şi tactici de amânare atunci când s-a confruntat cu provocări juridice.

Trump l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, un democrat, că l-a vizat special pentru a obţine avantaje politice şi ar putea încerca să ceară respingerea acuzaţiilor pe acest motiv.

El s-a plâns şi că judecătorul Juan Merchan a tratat compania sa în mod nedrept atunci când a supervizat un proces penal intentat pentru fraudă fiscală, anul trecut.

Marţi dimineaţă, Trump a declarat că acest caz ar trebui mutat din Manhattan, o zonă puternic democrată, în Staten Island, o zonă mai conservatoare din New York.

Avocaţii lui Trump ar trebui să depună o moţiune care să arate de ce judecătorul Juan Merchan nu este calificat să se ocupe de caz. Aceasta ar fi probabil respinsă, deoarece nu există niciun motiv de recuzare, a declarat Marc Scholl, fost procuror adjunct în Manhattan.

De asemenea, orice cerere de strămutare a locului de desfăşurare a procesului ar fi probabil respinsă în această fază, a spus Scholl.

Trump va urma probabil şi alte căi, dintre care unele ar putea pune probleme juridice spinoase, care necesită timp pentru a fi rezolvate.

Falsificarea registrelor contabile este de obicei o infracţiune care se pedepseşte cu cel mult un an de închisoare, în conformitate cu legislaţia statului New York. Procurorul Bragg a ridicat aceste acuzaţii la nivelul de infracţiuni grave, fiecare dintre ele fiind pasibilă de maximum patru ani de închisoare, argumentând că Trump a falsificat aceste înregistrări pentru a ascunde încălcări ale legislaţiei referitoare la finanţarea campaniei electorale.

Folosirea legii electorale de stat în acest mod - şi într-un caz care implică un candidat federal, nu unul de stat - este o teorie juridică netestată, au declarat experţii juridici, iar avocaţii lui Trump vor contesta cu siguranţă acest lucru.

Trump ar putea ataca, de asemenea, termenul de prescriere a faptelor - cinci ani în acest caz. Acest termen a fost prelungit însă din cauza perturbărilor cauzate de pandemia COVID-19. În conformitate cu legislaţia din New York, termenul de prescripţie poate fi prelungit şi dacă acuzatul a fost în afara statului, dar Trump ar putea argumenta că în cazul în care ar servi ca preşedinte al SUA, nu ar trebui să se aplice această prevedere. "Este un caz de vis pentru avocaţii apărării", a declarat săptămâna trecută fostul procuror David Shapiro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.