Nu face excese alimentare înainte de Postul Crăciunului. Medicii explică cât este de periculos

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 29-10-2025 18:43

Article thumbnail

Sursă foto: Doxologia

Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, iar, ca în fiecare an, mulți români simt nevoia de un detox. Dar, până când vor trece la o alimentație mai ușoară, își dau voie să se bucure de mesele bogate în carne, dulciuri și alcool.

„Ideea că putem mânca orice înainte de post, ca o formă de răsfăț, este complet greșită. Organismul nu trebuie supus unui șoc alimentar, pentru că trecerea bruscă de la excese la post perturbă digestia și slăbește sistemul imunitar”, explică nutriționistul Mihaela Posea.

Potrivit specialistei, combinația dintre alimente bogate în grăsimi, prăjeli și zahăr duce la creșterea în greutate și la retenție de apă. Trecerea de la festin culinar la o dietă de post, săracă în proteine poate duce la oboseală, scăderea imunității și chiar carențe nutriționale.

„Trecerea de la o alimentație încărcată la una minimalistă creează un dezechilibru metabolic. În loc să ne simțim mai ușori și mai sănătoși, riscăm să fim lipsiți de energie și predispuși la infecții”, explică nutriționistul.

Specialiștii recomandă ca organismul să fie pregătit treptat pentru perioada de post.

În zilele dinaintea lui 15 noiembrie, ar fi bine să se reducă porțiile, să se limiteze carnea roșie și dulciurile, și să se introducă mai multe legume, fructe și cereale integrale.

„Postul nu este despre interdicții, ci despre echilibru. O adaptare treptată ajută corpul să se obișnuiască, iar senzația de foame sau lipsă de energie dispare aproape complet”, subliniază Mihaela Posea, conform Click.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri