Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu se joacă! Rusia arestează trei oficiali, după ce mii de moscoviţi au rămas fără căldură şi tremură în case

epochtimes-romania.com
calorifer

Anchetatorii ruşi au anunţat marţi că au arestat trei oficiali după ce mii de persoane au rămas fără căldură pe un ger năprasnic în regiunea Moscovei, ceea ce a atras atenţia Kremlinului, relatează Reuters. Locuitorii rămaşi fără căldură s-au adunat marţi într-un centru sportiv local pentru a scăpa din casele lor îngheţate.

Larisa, o contabilă, a declarat că temperatura din apartamentul ei era de aproximativ 4 grade Celsius. "Nu există încălzire de şase zile deja. Mâine se va împlini o săptămână", a spus ea, adăugând că şi alimentarea cu energie electrică a avut fluctuaţii şi nu putea fi pornit un televizor sau un frigider.

O altă femeie, Valentina, a declarat că autorităţile au promis că totul va fi reparat în cursul zilei. "Dar nu ştim dacă să credem sau nu", a adăugat ea.

Kremlinul a declarat că Putin a discutat situaţia luni seara târziu cu guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, şi cu alţi oficiali, şi că se fac eforturi "titanice" pentru a rezolva situaţia. Autorităţile au pus avariile pe seama unor defecţiuni la o centrală termică deţinută de o fabrică privată de muniţii. Şefii termocentralei şi ai fabricii au fost arestaţi sub acuzaţia că au furnizat servicii nesigure, au precizat anchetatorii într-un comunicat.

Adjunctul administraţiei locale a fost, de asemenea, reţinut sub suspiciunea că a certificat centrala ca fiind adecvată pentru iarnă, în ciuda faptului că ar fi ştiut despre nişte defecţiuni care trebuiau reparate.

O SITUAŢIE JENANTĂ PENTRU PUTIN

Situaţia este jenantă pentru autorităţi într-un moment în care preşedintele Vladimir Putin se lansează într-o campanie pentru a fi reales în martie, iar alegătorii caută asigurări că statul poate menţine standarde de viaţă şi servicii publice decente în ciuda costurilor războiului din Ucraina.

Victoria lui Putin nu este pusă la îndoială, dar susţinătorii liderului opoziţiei încarcerat Aleksei Navalnîi spun că această campanie le oferă o şansă de a se conecta cu alegătorii şi de a evidenţia problemele din ţară pe care le pun pe seama celor 24 de ani de guvernare ai lui Putin.

Guvernatorul Vorobiov a postat o serie de actualizări ale situaţiei pe reţele sociale şi a declarat că centrala cu cazane în cauză a fost preluată de autorităţile locale şi că va fi modernizată şi dotată din nou cu personal.

Nu a fost imediat clar dacă Uzina Specializată de Cartuşe Klimovsk, fabrica care deţinea centrala termică, a fost naţionalizată, notează Reuters. Corporaţia de stat pentru armament, Rostec, a declarat că este "vital" să se procedeze la naţionalizarea fabricii. "Un apel în acest sens către preşedinte este deja în curs de pregătire", a precizat Rostec într-o declaraţie. "Acest lucru va permite îndeplinirea tuturor sarcinilor de producţie şi a nevoilor sociale, atât pentru uzină, cât şi în termeni generali, şi restabilirea ordinii", a punctat Rostec.

Rostec, se precizează în comunicat, este pregătită să preia uzina, deoarece deţine deja o participaţie în cadrul acesteia şi reuneşte în prezent aproximativ 90% din uzinele producătoare de armament din ţară.

Totul se întâmplă în condiţiile în care Moscova şi regiunea înconjurătoare trec printr-o iarnă neobişnuit de grea. Marţi, la Klimovsk, temperatura a fost de -8 grade Celsius, o temperatură blândă după standardele din ultimele săptămâni.

GENERALUL IARNĂ NU MAI E DE PARTEA RUŞILOR

Un mit preferat al ruşilor este acela că iarna este întotdeauna de partea lor. Propagandiştii de la Kremlin susţin de mult timp că "Generalul Iarnă" şi-a adunat forţele de gheaţă pentru a ajuta Rusia să îi învingă pe Napoleon şi Hitler şi că va ajuta trupele ruse şi în invazia din Ucraina. Însă Vladimir Putin descoperă că frigul poate fi un prieten nestatornic, scrie şi POLITICO. În regiunea Moscovei, în ultimele zile şi săptămâni, ruşii au îngheţat în casele lor.

Aproximativ 20.000 de persoane din oraşele Klimovsk, Liuberţi şi Podolsk, din regiunea Moscovei, au rămas fără încălzire zile întregi - unii dintre ei săptămâni întregi - iar temperaturile au scăzut sub -25C săptămâna trecută, a relatat canalul rusesc Telegram Baza. Autorităţile locale au declarat stare de urgenţă.

Situaţia disperată i-a determinat chiar pe unii ruşi să iasă în stradă în semn de protest, chiar dacă unul blând. Într-un videoclip postat pe reţelele sociale în decembrie, zeci de oameni s-au adunat în Podolskul înzăpezit. O femeie s-a adresat camerei de filmat cu un apel direct către Putin, spunând: "Suntem îngheţaţi. În multe case din oraşul nostru, aproape că nu există căldură. Nu a fost căldură de la începutul sezonului de încălzire. Numeroasele noastre apeluri către diverse autorităţi nu au dus la nimic. Primim scuze, iar noi îngheţăm ... Vă rugăm să ne ascultaţi".

Alţi ruşi au început să posteze fotografii şi videoclipuri cu clădiri îngheţate şi inundate şi cu oameni care se încălzesc lângă focuri de tabără pe străzi.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Putin a ameninţat în repetate rânduri că Europa va "îngheţa" fără resursele energetice ruseşti. Iarna trecută, atacurile ruseşti au avariat aproximativ 40% din infrastructura energetică ucraineană şi au provocat pene de curent în întreaga ţară prin atacuri continue cu rachete. Anul acesta, ruşii au reluat atacurile de iarnă cu rachete şi drone, vizând infrastructura energetică şi militară esenţială a Ucrainei. Cu toate acestea, în timp ce Ucraina a avut de suferit din cauza întreruperilor locale de energie electrică şi a spargerilor de conducte din cauza vremii geroase, Kievul a respins până acum majoritatea rachetelor.

"Ceea ce vedem acum este modul în care sancţiunile şi lipsa de resurse au început să îşi arate efectul în viaţa de zi cu zi a Rusiei", a declarat pentru POLITICO expertul militar ucrainean Serhii Hrabski, colonel în rezervă al Forţelor Armate ale Ucrainei. "Din cauza sancţiunilor şi a cheltuielilor militare exagerate, Rusia nu are suficiente resurse pentru a face verificări anuale ale sectorului său învechit de locuinţe şi utilităţi", a spus Hrabski. Ucrainenii văd problemele de încălzire din regiunea Moscovei ca pe o chestiune pe care ruşii au gustat-o din propriul lor medicament îngheţat, scrie POLITICO.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.