Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu transformaţi Moldova în Lombardia României! - Avertismentul președintelui Consiliului Județean Iași

Twitter
coronavirus

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, atrage miercuri atenţia că s-ar putea ajunge în situaţia în care toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României, ca urmare a relocării pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către spitalele din regiune.

Prin intermediul unei postări făcute pe pagina de socializare a Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa consideră că relocarea pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către alte spitale din Iaşi, Botoşani sau Neamţ ar putea conduce la răspândirea noului virus. Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, solicită autorităţilor centrale luarea tuturor măsurilor pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul ţării.

  • "Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenţia autorităţilor care gestionează situaţia de acolo este de a reloca pacienţii cu alte patologii către spitale din restul judeţului, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Neamţ. Nu cred că este cea mai bună soluţie. Există riscul major de a fi infectate şi alte spitale, pacienţi sau personal medical. Am putea ajunge în situaţia nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României. De aceea, fac cu toată răspunderea un apel la autorităţi, la Ministerul Sănătăţii, la Guvernul României, să regândească această strategie. Cele mai multe dintre spitalele ieşene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat şi ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova", a declarat Maricel Popa.

Preşedintele Consiliului Judeţean subliniază că, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis şi izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienţi din alte spitale să fie infectaţi cu COVID-19.

El a reamintit că transferul efectuat în cursul dimineţii de miercuri la Maternitatea "Elena Doamna" a unei paciente gravide, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului medical, deşi unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgenţe.

Maricel Popa a reamintit că şi la Spitalul "Sf. Spiridon" un pacient din Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iaşi, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieşene şi suspendarea activităţii unei secţii întregi.

  • "Cred că municipiul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul judeţ. Ar trebui să ducem acolo specialişti din alte judeţe, dar şi echipamente şi medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor în condiţii optime. Poate şi instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte judeţe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluţie de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectaţi, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populaţia din restul regiunii. Trebuie să învăţăm din greşelile altora, din experienţa celor care au trecut prin astfel de situaţii şi să acţionăm în consecinţă, adoptând cele mai bune soluţii, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi şi populaţie", a mai spus, în postarea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Vezi si: Textul integral al Ordonanţei Militare nr. 3/2020, prin care se instituie carantina generală în România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.