Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Nu trebuie să activați articolul 5 pentru a face acest lucru' – Zelensky a cerut țărilor NATO să apere Ucraina la fel ca pe Israel

zelenski

'Nu trebuie să activați articolul 5 pentru a face acest lucru' – Zelensky a cerut țărilor NATO să apere Ucraina la fel ca pe Israel

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților occidentali să dea dovadă de o unitate similară în apărarea Ucrainei, la fel ca și în apărarea Israelului în timpul atacului iranian.

Zelensky a menționat că un sistem de apărare aeriană destul de eficient poate proteja instalațiile critice ale structurii energetice ucrainene de atacuri, dar intensitatea atacurilor rusești necesită o mai mare unitate.

"Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că acest tip de unitate nu este doar posibilă, ci 100% eficientă. Acțiunile decisive ale aliaților au împiedicat succesul terorii și pierderea infrastructurii și au forțat agresorul să se răcească. Același lucru este posibil și în apărarea împotriva terorii a Ucrainei, care, la fel ca Israelul, nu este membră a NATO. Și nu aveți nevoie de activare pentru a face acest lucru la al cincilea articol, doar voința politică este suficientă", a spus Zelenski, potrivit Meduza.

Răspunsul Londrei

În timpul atacului iranian, unele dintre dronele și rachetele de croazieră lansate asupra Israelului au fost doborâte de forțele americane cu ajutorul forțelor aeriene britanice. Ministrul britanic de externe, David Cameron, a fost întrebat de ce forțele britanice nu au putut doborî dronele aflate deasupra Ucrainei, în mod similar. El susține că aceasta ar fi o ciocnire directă între trupele NATO și armata rusă și ar duce la o "escaladare periculoasă".

Atacurile rusești

Trupele ruse atacă în mod regulat teritoriul Ucrainei cu drone, în timp ce vizează infrastructura energetică. Ca urmare a atacurilor, zona Harkovul este afectată foarte puternic: în ultimele săptămâni, sute de mii de locuitori au rămas fără curent electric.

Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA sunt angajate faţă de securitatea Israelului

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a abordat pentru prima dată în mod public atacul Iranului împotriva Israelului din weekend, afirmând că rămâne concentrat pe securitatea Israelului și pe obținerea unui acord de încetare a focului și de eliberare de ostatici, în timp ce încearcă să împiedice conflictul să se transforme într-un război regional mai amplu, informează CNN, potrivit Rador Radio România.

"Statele Unite sunt angajate în ce privește securitatea Israelului. Ne-am angajat să ajungem la o încetare a focului care va aduce ostaticii acasă și va împiedica conflictul să se extindă dincolo de ceea ce s-a întâmplat deja", a declarat Joe Biden la Casa Albă.

Președintele a făcut aceste comentarii în timp ce îl primea în Biroul Oval pe premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, pe fondul tensiunilor continue din regiune și al îngrijorărilor pentru forțele americane. "Ne-am angajat, de asemenea, să asigurăm securitatea personalului și a partenerilor noștri din regiune, inclusiv a Irakului", a spus Biden. "Parteneriatul dintre Irak și Statele Unite este esențial".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.