Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România

nuclearelectrica

Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat marţi RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în acelaşi timp, şi alte numeroase beneficii socio-economice comunităţii locale. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doiceşti, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunităţii locale, potrivit Agerpres.

Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor, la Ministerul Energiei, în România.

"Salut şi sprijin noii paşi pentru implementarea în România a primei centrale SMR din Europa, realizată acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear şi semnarea declaraţiei acţionarilor de către cele două companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relaţiilor de succes dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică şi securitate energetică. De asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securităţii energetice şi a independenţei energetice pentru ţara noastră şi pentru ţările vecine", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deţinută în părţi egale de SC Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depăşească capacitatea fostei centrale de la Doiceşti.

"Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată şi rentabilă, aducând în acelaşi timp, multiple beneficii comunităţii locale. Având ca cele mai înalte obiective independenţa energetică şi securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleară şi productivitate şi performanţă, aşa cum este şi centrala CNE Cernavodă, de peste 25 ani", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

La rândul său, Teofil Mureşan, Preşedintele Nova Power & Gas, a precizat că proiectul va contribui la securitatea energetică a României.

"RoPower Nuclear, asocierea în participaţie dintre Nuclearelectrica, o companie naţională românească, şi Nova Power & Gas, o companie privată românească, care combină expertiza, potenţialul, stabilitatea şi agilitatea societăţilor-mamă, va fi un model pentru alte proiecte viitoare în energie. Suntem foarte mândri să facem parte dintr-un astfel de proiect transformaţional, care va contribui la securitatea energetică a României", a declarat Teofil Mureşan, Preşedintele Nova Power & Gas.

Amplasamentul candidat de la Doiceşti a fost selectat în urma unui studiu realizat în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obţinut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor potenţiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, România.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunţat de preşedintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie şi Proiectare Iniţială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaţionale şi naţionale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulate în august 2022.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" S.A. este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013. Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.