Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numai un MIRACOL l-a salvat pe Aleksei Navalnîi: Agentul de tip Noviciok cu care a fost otrăvit a fost mai puternic decât variantele anterioare

Twitter
Alexei Navalnîi

Agentul neurotoxic de tip Noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care este în prezent internat la terapie intensivă într-un spital din Berlin, a fost "mai puternic" decât variantele anterioare, relatează revista germană Der Spiegel, preluată de Reuters.

Revista scrie că informaţia ar proveni de la şeful serviciului de informaţii externe german şi ar fi fost divulgată în cadrul unei întâlniri secrete, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mărturia cutremurătoare a soției lui Emi Pian: ‘Totul a fost planificat. Ei și-au făcut planurile, și mi-au omorât bărbatul’

Fără a cita nicio sursă, Der Spiegel mai scrie că o delegaţie din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ar fi efectuat o vizită la spitalul din Berlin în care Navalnîi este internat.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost utilizat şi împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018, în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Citește și: Doliu în lumea politică: A murit în timp ce se afla în campanie electorală. Viza funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj

Spitalizat în comă la sfârşitul lunii august în Siberia, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric aceste acuzaţii şi a iniţiat deocamdată doar verificări preliminare în acest caz, fără a deschide o anchetă.

Citește și: Ludovic Orban anunță noi proiecte majore pentru România: ‘Trebuie să utilizăm această resursă în mod inteligent’

În acelaşi timp, poliţia din transporturi din Tomsk, unde s-a aflat Navalnîi înainte de a se îmbarca spre Moscova, a anunţat că a stabilit cronologia deplasărilor lui Aleksei Navalnîi în Siberia şi ce a băut acesta înainte de a i se face rău în avion luna trecută, iar acum încearcă să localizeze un martor care a părăsit ţara, a indicat vineri Ministerul de Interne rus.

În zilele care au urmat spitalizării lui Navalnîi, purtătoarea sa de cuvânt a negat categoric că acesta ar fi consumat alcool.

Citește și: Orban: ‘Nu există un astfel de scenariu. De cinci săptămâni am oprit creșterea numărului de infectări’

Ministerul de Interne rus indică în acelaşi comunicat că poliţia a interogat cinci din cele şase persoane care l-au însoţit pe Navalnîi în călătoria sa în Siberia, iar în prezent este în căutarea celei de-a şasea, Marina Pevcih, rezidentă britanică care ar fi plecat în Germania pe 22 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.