Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul bulgarilor care preferă o alianţă cu NATO şi UE este aproape de două ori mai mare decât al celor care ar alege o alianţă cu Rusia

coe.int
bulgaria

În urma unei noi divizări emergente în Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, numărul bulgarilor care ar prefera ca ţara lor să se alieze cu NATO şi UE este aproape de două ori mai mare decât al celor care ar alege o alianţă cu Rusia.

Un sondaj reprezentativ la nivel naţional efectuat pe un eşantion de 1.000 de bulgari adulţi de către Alpha Research şi comandat de Institutul pentru o societate deschisă de la Sofia a stabilit că peste 39% dintre respondenţi vor să vadă Bulgaria într-o alianţă cu NATO şi UE în eventualitatea unei noi divizări a Europei similare cu Războiul Rece.

23% dintre respondenţi au răspuns că Bulgaria ar trebui să se alieze cu Rusia şi Belarus şi 7% au spus că ar opta pentru altceva. Aproape 31% au optat pentru varianta "nu ştiu" sau nu au răspuns la întrebare.

Adepţii unei alianţe cu NATO şi UE au reprezentat cea mai mare parte a respondenţilor în toate grupurile de vârstă. În rândul categoriilor de vârstă mai ridicate (51-60 de ani şi 61 de ani şi peste) sprijinul pentru orientarea occidentală a ţării este mai scăzut dar este tot mai mare decât pentru o alianţă cu Rusia: 35% sunt în favoarea unei alianţe cu NATO şi UE, iar 23% în categoria 51-60 de ani şi 31% în categoria 61 de ani şi peste s-au pronunţat pentru o alianţă cu Rusia, potrivit Agerpres.ro.

În luna iunie, respondenţii cu orientare occidentală domină electoratele a patru din cele opt partide politice susţinute de peste 4% din cei care s-au declarat gata să voteze în alegerile parlamentare.

Partidele care susţin predominant o alianţă cu NATO şi UE sunt: Bulgaria Democratică (96% faţă de 0% care susţin o alianţă cu Rusia), Continuă Schimbarea (68% faţă de 14%), Există un Astfel de Popor (65% faţă de 13%) şi GERB-UDF (58% faţă de 12%).

Partidele care susţin în mod predominant o alianţă cu Rusia sunt: Partidul Socialist Bulgar (56% faţă de 21% care susţin o alianţă cu NATO şi UE), Vazrazhdane (49% faţă de 17%) şi Răsăritul Bulgar (38% faţă de 25%).

Patruzeci şi opt la sută dintre susţinătorii Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi au optat pentru răspunsul "nu ştiu" sau nu au răspuns la întrebare, aproape 23% au susţinut o alianţă cu NATO şi UE iar 21% au susţinut o alianţă cu Rusia.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de bulgari cu vârsta de 18 ani şi peste prin interviuri directe standardizate la locuinţele respondenţilor. Marja de eroare este de ą3.1%. Sondajul a fost efectuat de Alpha Research în cadrul unui proiect finanţat de Institutul pentru o societate deschisă de la Sofia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.