Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul concediilor medicale a scăzut în 2023, în Harghita: Există întârzieri la decontarea acestora

concedii medicale

Numărul concediilor medicale a scăzut în 2023, în Harghita: Există întârzieri la decontarea acestora

Numărul certificatelor medicale eliberate în anul 2023, de către medicii de familie şi medicii specialişti din Harghita, a scăzut faţă de anul precedent, arată datele furnizate AGERPRES de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Duda Tihamer.

Potrivit sursei citate, în 2023 au fost eliberate 61.000 de certificate medicale, dintre care 34.000 de către medicii de familie şi restul în ambulatoriu, de medicii specialişti, în vreme ce în anul 2022 au fost eliberate 69.000 de certificate medicale.

Duda Tihamer a precizat că, periodic, atunci când CJAS efectuează controale la furnizori, se verifică modul de eliberare a certificatelor medicale, iar în prezent sunt verificaţi primii zece medici care au eliberat cele mai multe certificate medicale în cursul anului trecut.

Datele arată că pe primul loc în top zece se situează un medic specialist care a prescris 10.169 de zile de concediu medical, unui număr de 355 de pacienţi.

Singurul medic de familie aflat în acest top, se situează pe locul opt, el eliberând 7694 de zile de concediu medical, unui număr de 774 de pacienţi.

Directorul CJAS Harghita a explicat că, în ceea ce priveşte certificatele eliberate de medicii specialişti în ambulatoriu, există situaţii în care bolnavii beneficiază de o perioadă mai lungă de concediu medical, iar în cazul medicilor de familie, aceştia pot elibera un număr mai mare de zile de concediu medical, dacă au foarte mulţi pacienţi.

"Toţi aceşti medici din top zece vor fi verificaţi până la sfârşitul lunii martie şi până în 15 aprilie vom avea o concluzie a acestor verificări. (...) Verificăm respectarea procedurilor de eliberare a certificatelor medicale de către fiecare medic în parte. (...) Trebuie să vă spun că, din experienţa ultimilor ani, nu au fost cazuri deosebite şi ieşite din comun. În judeţul Harghita s-au aplicat foarte puţine amenzi", a precizat directorul CJAS Harghita.

În legătură cu decontarea către angajatori a plăţilor concediilor medicale, Duda Tihamer a explicat că angajatorul are la dispoziţie 90 de zile să depună solicitări la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru restituirea contravalorii acestor certificate medicale, în vreme ce CJAS are la dispoziţie 60 zile pentru a verifica, analiza şi plăti contravaloarea certificatelor.

În prezent, însă, există întârzieri cu cel puţin jumătate de an, faţă de prevederile legale, în ceea ce priveşte decontarea acestora.

"La momentul la care discutăm, sunt în plată concediile medicale aferente lunii ianuarie 2023, ceea ce înseamnă că suntem rămaşi în urmă cel puţin o jumătate de an faţă de obligaţiile legale. Datoriile noastre la sfârşitul lunii ianuarie se ridică la 52,9 milioane lei, ceea ce este foarte mult faţă de aceşti parteneri, deci faţă de firme, faţă de instituţii, pentru plata acestor concedii medicale. În anul trecut, la începutul anului, aveam 32 de milioane datorii, deci aceasta a crescut. În cursul lunii ianuarie 2024 am efectuat plăţi în valoare de 4,6 milioane, în luna februarie 5,5 milioane şi în martie vom plăti 8 milioane de lei. Deci se va scurta puţin această listă", a precizat Duda Tihamer.

El a mai arătat că aceste întârzieri se datorează exclusiv nealocării creditelor bugetare la nivelul necesar şi nu sunt specifice judeţului Harghita.

"Creditele bugetare, banii, se alocă în funcţie de posibilităţile financiare, pentru că, lună de lună, Casa Naţională depune la Ministerul Finanţelor un memorandum cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor lunii precedente. Acest memorandum este prezentat în Guvern de către Ministerul Finanţelor, cu anumite propuneri. Se aprobă nişte limite şi trebuie să ne încadrăm în aceste limite", a mai spus directorul CJAS Harghita.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.