Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul deceselor din SUA cauzate de 'superbacterii' rezistente la antibiotice a crescut cu 15% în 2020

bacterii virus boala

Decesele înregistrate în Statele Unite din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, cunoscute şi sub denumirea de ''superbacterii'', a crescut cu 15% în 2020 întrucât medicamentele au fost în mare parte alocate tratamentelor anti-COVID-19 şi luptei contra infecţiilor bacteriene dobândite în urma perioadelor lungi de spitalizare, ceea ce le-a permis bacteriilor să evolueze, potrivit unui raport al guvernului american publicat marţi, informează Reuters.

Numărul infecţiilor bacteriene nosocomiale a crescut, de asemenea, cu peste 15% în 2020 prin comparaţie cu 2019, a precizat Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), potrivit Agerpres.

Potrivit CDC, peste 29.400 de persoane au decedat în urma unor infecţii rezistente la antibiotice în timpul primului an al pandemiei, iar dintre aceştia, aproape 40% s-au infectat în spitale.

Rezistenţa la antibiotice apare odată cu suprautililizarea antibioticelor şi a altor antimicrobiene, ceea ce permite unor bacterii să evolueze şi să se transforme în ''superbacterii'' care nu cedează la medicamente.

Există de mult timp o nevoie acută pentru dezvoltarea de noi antibiotice pentru combaterea acestor bacterii rezistente, însă interesul producătorilor de medicamente este mic în acest sens întrucât antibioticele nu sunt deosebit de profitabile, iar utilizarea lor excesivă trebuie descurajată, ceea ce duce la vânzări reduse.

Circa 80% dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 au primit un antibiotic - chiar dacă acestea nu sunt utile în combaterea infecţiilor virale - din cauza dificultăţii de a deosebi COVID-19 de pneumonie atunci când pacienţii ajung pentru prima dată la spital, a precizat CDC.

Între 2012 şi 2017, numărul deceselor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice a scăzut cu 18% per ansamblu, potrivit unui raport CDC din 2019, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici sanitare cuprinzătoare.

''Beneficiile istorice obţinute în urma administrării de antibiotice au fost inversate deoarece antibioticele au fost deseori prima opţiune'', a precizat directorul CDC, Rochelle Walensky, într-un raport.

Organizaţia Mondială a Sănătăţi (OMS) a publicat separat marţi un raport referitor la 61 de vaccinuri candidate care, potrivit agenţiei, ar trebui dezvoltate pentru a preveni boli şi a ajuta la ţinerea sub control a infecţiilor bacteriene şi a suprautilizării antibioticelor, ce are drept efect fenomenul rezistenţei la acestea.

Potrivit OMS, 1,27 de milioane de decese sunt cauzate în fiecare an de bacterii rezistente la antibiotice.

Potrivit raportului CDC, prescrierea antibioticelor poate fi adecvată atunci când riscurile apariţiei unor infecţii bacteriene sau micotice sunt necunoscute, însă expune pacientul la riscul efectelor secundare şi deschide calea spre dezvoltarea rezistenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.