DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Numărul funcțiilor publice și al funcționarilor publici a crescut în 2015, față de anul precedent

evz.ro
functionari publici

Numărul total al funcțiilor publice a fost anul trecut de 164.125, iar la nivelul administrației publice s-a înregistrat un număr de 134.500 de funcționari publici, ambele valori fiind în creștere față de 2014, indică Raportul privind managementul funcției publice și al funcționarilor publici pe 2015. Potrivit documentului publicat pe site-ul ANFP, la 31 decembrie 2015, numărul total al funcțiilor publice era de 164.125, din care 128.376 funcții publice ocupate și temporar ocupate și 35.749 funcții publice vacante și temporar vacante.

Totodată, 2015 se caracterizează prin cea mai mare creștere a numărului de funcții publice din ultimii cinci ani, respectiv o mărire de aproximativ 3% față de anul precedent. În 2015, la nivelul administrației publice s-au înregistrat 134.500 funcționari publici, în creștere față de 2014, când această valoare era de 133.582. Corpul funcționarilor publici este constituit preponderent din populație de gen feminin, valorile cele mai crescute fiind înregistrate în București (16.454 persoane), Prahova (4.383) și Cluj (3.746). În structura pe grupe de vârstă a corpului funcționarilor publici în 2015, cea mai importantă pondere (40,35%) o reprezintă categoria cu vârsta între 40 — 50 de ani, în timp ce categoria cu vârsta sub 30 de ani reprezintă segmentul cel mai scăzut (3,81%).

Numărul funcționarilor publici aflați în corpul de rezervă a înregistrat o scădere majoră de la 869 de persoane, în 2014, la 70 de persoane, în 2015. ANFP a avizat, respectiv a aprobat tacit, 8.680 concursuri de recrutare și de promovare în gradul profesional imediat superior celui deținut, desfășurate în afara agenției. În cadrul ANFP au fost organizate 1.250 concursuri de promovare și recrutare. Astfel, totalul de 9.930 concursuri organizate pentru ocuparea funcțiilor publice se apropie de cel al concursurilor din 2014 (10.178).

La nivelul ANFP, în 2015, au fost soluționate 3.849 petiții. S-a constatat că față de 2014, numărul solicitărilor/sesizărilor adresate ANFP a crescut, "la un nivel îngrijorător" fiind cele privind organizarea și desfășurarea concursurilor. S-a mai constatat că o parte din autorități și instituții publice nu au respectat procedura de organizare și/sau de desfășurare a concursurilor, ANFP fiind sesizată cu un spectru foarte larg de problematici care au fost confirmate ca reprezentând încălcări ale normelor legale și au condus la suspendarea concursurilor. În 2015, printr-un proiect cu finanțare externă derulat în parteneriat cu Centrul de resurse juridice, ANFP a dezvoltat o aplicație ce permite consilierului de etică elaborarea online, pe o platformă dedicată, a rapoartelor privind respectarea normelor de conduită și a celor privind situația implementării procedurilor disciplinare.

S-a constat astfel că principalele cauze ale nerespectării normelor de conduită de către funcționarii publici au fost următoarele: influența problemelor personale asupra activității profesionale, ignorarea posibilelor consecințe ale nerespectării prevederilor legale, neglijența repetată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, aplicare eronată a normelor legale, refuzul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, necunoașterea prevederilor legale, consumul de băuturi alcoolice în timpul serviciului și comportament neadecvat în relațiile cu colegii/beneficiarii de servicii publice, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.