Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul maşinilor electrice înmatriculate în România va depăşi 10.000 până la sfârșitul anului (analiză)

elginvw.com
vw id3 masina electrica

Numărul maşinilor electrice înmatriculate în România va depăşi 10.000 până la finele acestui an, potrivit unei analize realizate de Lektri.co, remisă, luni, AGERPRES.

În intervalul ianuarie - octombrie 2021, s-au înregistrat 3018 noi vehicule electrice, depăşindu-se, astfel, totalul înmatriculărilor realizate din 2011 până în 2019 inclusiv. În prezent, în România sunt 9.070 de vehicule electrice, iar până la sfârşitul anului specialiştii se aşteaptă la depăşirea pragului de 10.000 de unităţi.

În primele 10 luni s-a raportat, de asemenea, o creştere de 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşteri majore (+70%) fiind înregistrate în lunile martie, aprilie, august şi octombrie. Totodată, octombrie este şi cea mai bună lună din an, cu 783 de noi înmatriculări (dintre care 17 sunt autoutilitare LCV), precum şi cea mai bună lună per total, fiind depăşită doar de decembrie 2020, cu numai patru unităţi.

"Dacă analizăm datele din ultimul deceniu, observăm o creştere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei şi a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă şi inteligentă. Perspectivele pe această piaţă rămân în continuare foarte promiţătoare, datorită ritmului rapid al inovaţiei din domeniu", a declarat Claudiu Suma, CEO Lectri.co.

Dacia Spring este modelul electric cu cele mai multe înmatriculări în luna octombrie 2021, respectiv 277 de unităţi. Modelul românesc a mai avut 65 de înmatriculări în luna iunie, ceea ce îl plasează pe primul loc în topul vehiculelor electrice înmatriculate anul acesta, cu 342 de unităţi.

Tot în octombrie s-a remarcat şi Tesla Model 3, cu 64 de exemplare înmatriculate (cel mai mare număr lunar pentru un model Tesla), alături de Hyundai Kona, cu 56 de unităţi, VW ID 3 cu 53 şi Renault Zoe, respectiv VW E-UP cu câte 48. Noi intrate sunt modelele Hyundai Ioniq 5 - 4 unităţi şi Tesla Model Y - 2 unităţi.

Segmentul high-end însumează în luna octombrie 37 de noi înmatriculări, respectiv: 10 Mercedes-Benz (7 EQC 400 4Matic şi 3 EQV), 7 Porsche Taycan (din care 5 sunt 4S), 7 BMW IX3, 6 Ford Mustang Mach-E, 5 Audi E-Tron şi 2 Jaguar I-Pace. Per total, dintre cele 9.070 de maşini electrice din România, modelul francez Renault Zoe este lider, cu 1.730 de bucăţi (19% din piaţa BEV din România). De menţionat că, având la activ doar două luni cu înmatriculări, Dacia Spring a devenit deja lider pe anul curent, ceea ce înseamnă că pe termen mediu ar putea deveni un concurent al Zoe şi în topul general.

Raportat la infrastructura de încărcare, dacă sunt luate în considerare doar încărcătoarele publice, fără restricţii, cele mai utilizate sunt cele de tip fast charger CCS/CHAdeMO şi încărcătoarele rapide Type 2. Potrivit portalului Plugshare, în prezent sunt 1924 încărcătoare publice de aceste tipuri, dintre care 362 sunt CCS/CHAdeMO iar Type2 avem 1562. Totodată, numărul locaţiilor publice de încărcare a ajuns la 951.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.