Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul morților crește vertiginos: peste 2.300 de oameni au murit în urma cutremurului din Turcia

twitter
cutremur turcia

Un cutremur extrem de puternic a ucis peste 2.300 de persoane şi a rănit alte câteva mii, luni, în Turcia, Siria, Liban, potrivit celui mai recent bilanţ, transmite NEWS.RO.

Blocuri înregi de locuinţe s-au prăbuşit, iar distrugerile în oraşele siriene deja devastate de ani de război sunt imense.

Vezi și: VIDEO - Imagini terifiante cu momentul în care cutremurul lovește în Turcia: mai mulți oameni prinși într-o bucătărie

Turcia a trimis o solicitare oficială către NATO şi aliaţi pentru asistenţă în gestionarea consecinţelor cutremurului de luni, informează CNN.

Vezi și: Turcia cere ajutorul NATO după cutremure

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care a avut loc înainte de răsărit, pe o vreme aspră de iarnă, a fost cel mai grav care a lovit Turcia în acest secol. Seismul a fost urmat, luni, în jurul prânzului, de un alt cutremur mare, cu magnitudinea de 7,5, considerat a fi o replică a primului. Nu se ştie clar deocamdată cât de mari au fost pagubele provocate de cel de-al doilea cutremur, care, ca şi primul, a fost resimţit în întreaga regiune şi i-a pus în pericol pe salvatorii care se străduiau să scoată victimele dintre dărâmături.

Conexiunile slabe la internet şi drumurile deteriorate în cele mai afectate oraşe din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat eforturile de evaluare şi de abordare a impactului. În plus, în unele zone este de aşteptat ca temperaturile să scadă până aproape de zero grade peste noapte, înrăutăţind condiţiile pentru persoanele prinse sub dărâmături sau rămase fără adăpost. Luni au căzut ploi, după ce furtuni de zăpadă au măturat ţara în weekend.

Preşedintele Tayyip Erdogan, care se pregăteşte pentru alegeri dificile în luna mai, a calificat dezastrul drept unul istoric şi cel mai grav cutremur care a lovit Turcia din 1939 încoace şi a declarat că autorităţile fac tot ce pot.

Vezi și: Ultimă oră – Erdogan anunță 'cel mai mare dezastru din ultimele opt decenii: bilanţul a ajuns la 1.498 de morţi'

Erdogan a declarat că 45 de ţări s-au oferit să ajute la eforturile de căutare şi salvare. Între acestea, Rusia, Israel, chiar şi Cipru - cu care Ankara are relaţii tensionate - şi Ucraina lovită de război.

Statele Unite sunt "profund îngrijorate" de cutremur şi sunt pregătite să ofere asistenţă, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan. "Combinaţia dintre magnitudinea mare şi adâncimea mică a făcut ca acest cutremur să fie extrem de distructiv", a declarat Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală şi cutremure la Universitatea din Southampton, citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.