Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul persoanelor date 'dispărute' în Mexic a depăşit 100.000

BBC
politia federala Mexic

Numărul de persoane dispărute în Mexic a depăşit pentru prima dată 100.000, potrivit cifrelor Ministerului de Interne, publicate luni şi citate marţi de DPA.

"Desaparecidos", termenul spaniol pentru persoanele dispărute, sunt urmărite într-un registru naţional alcătuit de minister şi actualizat constant.

Numărul mare de persoane dispărute reflectă violenţa prin care trece Mexicul de la începutul războiului împotriva drogurilor în 2006, potrivit Agerpres.

Potrivit estimărilor, peste 350.000 de persoane au murit de atunci. Anul trecut au fost în medie 94 de crime pe zi în Mexic, o ţară cu peste 129 milioane de locuitori.

"Crima organizată a devenit un autor central al dispariţiilor în Mexic, cu diferite grade de participare, acceptare sau omisiune din partea funcţionarilor publici", a declarat Comitetul ONU pentru Dispariţiile Forţate într-un raport emis luna trecută în urma vizitei unei delegaţii în Mexic.

"Statele părţi sunt direct responsabile pentru dispariţiile forţate comise de funcţionari publici, dar pot fi de asemenea răspunzătoare de dispariţiile comise de organizaţii criminale", a subliniat comitetul.

Comitetul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia apărătorilor drepturilor omului, dintre care unii au dispărut din cauza propriei participări la căutări şi la lupta împotriva dispariţiilor.

Peste 30 de jurnalişti au dispărut de asemenea în Mexic între 2003 şi 2021, dintre care niciunul nu a fost localizat, a declarat comitetul.

Potrivit organizaţiilor care caută oameni care au dispărut, multe familii nu raportează dispariţia celor dragi din lipsă de încredere în autorităţi. Se crede astfel că numărul real al celor dispăruţi este mult mai ridicat decât cel oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.