Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nume grele ale cinematografiei mondiale vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Film de la Marrakech

mediafax.ro
film

Festivalul Internaţional de Film de la Marrakech (FIFM) va debuta vineri seară şi va găzdui numeroase staruri ale cinematografiei mondiale, precum Robert Redford, Marion Cotillard, Harvey Keitel şi Naomi Watts, informează AFP, potrivit Agerpres.

La cea de-a 18-a ediţie a evenimentului (29 noiembrie - 7 decembrie), un loc important a fost alocat femeilor: juriul va fi prezidat de actriţa scoţiană Tilda Swinton, mai multe actriţe şi regizoare se regăsesc în selecţia festivalului, iar programul include filme care susţin cauze sociale şi politice, precum "Noura reve" (2019), ce evocă nedreptăţile sistemului patriarhal din Tunisia.

Din juriu face parte şi regizoarea franceză Rebecca Zlotowski, care militează în mod activ pentru asigurarea parităţii de gen în industria cinematografică şi audiovizuală. Alături de ea se mai află regizoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franco-italiană Chiara Mastroianni, actorul suedez Mikael Persbrandt, dar şi cineaştii australian David Michod, afgan Atiq Rahimi, brazilian Kleber Mendonca Filho şi marocan Ali Essafi.

Juriul va trebui să departajeze cele 14 filme din competiţie pentru a atribui marele premiu al festivalului - Steaua de Aur -, care va fi înmânat la gala de închidere, ce va avea loc pe 7 decembrie.

Ceremoniile de atribuire a unor premii onorifice vor respecta la rândul lor această paritate de gen şi vor recompensa celebrităţi de pe patru continente: americanul Robert Redford, francezul Bertrand Tavernier, indianca Priyanka Chopra şi marocana Mouna Fettou.

Citește și: EXCLUSIV Din lac în puț! Ludovic Orban a făcut-o lată! Ultima numită, prinsă cu ilegalități! Ar avea dosar penal

Un loc important este alocat discuţiilor cu publicul, prin intermediul unor "conversaţii" zilnice ale spectatorilor cu artişti de renume, începând cu Marion Cotillard, cea mai în vogă actriţă franceză de la Hollywood, şi tunisianca Hend Sabry, o artistă în plină ascensiune în ţările arabe.

Festivalul de la Marrakech va aduce un omagiu şi cinematografiei australiene, considerată una dintre cele mai vechi din lume, iar 20 de actori şi regizori din această ţară sunt aşteptaţi în capitala turistică a Marocului, inclusiv celebra Naomi Watts.

Această actriţă din Marea Britanie, care a crescut în Australia, a interpretat-o recent pe jurnalista americană Gretchen Carlson, în avangarda mişcării #MeToo, într-un film ce a prezentat lupta ei cu magnatul media Roger Ailes, fostul CEO al postului Fox News.

Programul evenimentului include filme populare mai vechi, precum "Mad Max" (1979), regizat de George Miller, dar şi mai recente, precum "The Irishman", de Martin Scorsese şi cu Robert De Niro - un duo legendar, care a ţinut capul de afiş al ediţiei din 2018 a festivalului marocan.

"The Irishman" este produs şi difuzat de platforma americană de streaming Netflix, care susţine atelierele Atlas, o serie de întâlniri profesionale ce au drept obiectiv dezvoltarea şi promovarea filmelor din Africa şi Orientul Mijlociu.

Mai multe filme vor fi difuzate gratuit pe un ecran uriaş amplasat în piaţa turistică Jemaa El Fna, considerată "inimia vie" a oraşului Marrakech, pe durata festivalului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.