Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numele Mișcării Populare, partidul fostului președinte, se schimbă în 'Republicanii'

Justiţia franceză a autorizat marţi principalul partid de opoziţie, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, de dreapta), să-şi schimbe denumirea în 'Republicanii', aşa cum a dorit fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, care încearcă să-şi înnoiască imaginea înainte de alegerile prezidenţiale din 2017, relatează AFP.

Sesizat de urgenţă, tribunalul de primă instanţă din Paris a respins existenţa unei 'probleme legale' sau a unei 'pagube iminente' legate de schimbarea de nume, fără a se pronunţa asupra fondului.

Reclamanţii - patru asociaţii şi partide stânga şi 143 de particulari cu patronimul Republican - analizează posibilitatea de a face apel, potrivit unuia dintre avocaţii lor, Christophe Leguevaques. De asemenea, ei pot declanşa o acţiune pe fond.

Între timp, Uniunea pentru o Mişcare Populară va putea să-şi schimbe numele, dacă susţinătorii UMP vor susţine moţiunea printr-un vot electronic joi şi vineri, înainte de congresul care va avea loc sâmbătă.

De la revenirea sa în fruntea UMP la finalul lui noiembrie, la doi ani şi jumătate după ce a eşuat în tentativa de a fi reales preşedinte în cursa cu socialistul François Hollande, Nicolas Sarkozy încearcă să întoarcă pagina disputelor intestine şi a problemelor juridice, care au pătat imaginea partidului.

Schimbarea numelui partidului se înscrie în această strategie, orientată spre recucerirea puterii. O parte a stângii îl acuză însă că doreşte să-şi însuşească un bun comun.

'Suntem cu toţii republicani încă din primul articol al Constituţiei, care stipulează că 'Franţa este o republică indivizibilă', a declarat avocatul lor.

Din punctul de vedere al reclamanţilor, UMP se dedă unei 'denigrări indirecte' a altor formaţiuni politice, folosirea termenului sub forma sa articulată lăsând să se înţeleagă că este vorba despre singurul partid republican. Ei au afirmat că dacă termenul ar fi fost utilizat ca adjectiv, sub forma 'Partidul Republican' de exemplu, nu ar fi existat niciun inconvenient.

Fostul şef al statului a ironizat marţi această acţiune. 'Ne aflăm totuşi într-o ţară în care stânga încearcă să fixeze numele partidului de opoziţie', a spus Sarkozy.

'Nu ne vom însuşi termenul 'republican'', a afirmat Jean Castelain, avocat al partidului. Odată schimbarea făcută, 'Republicanii vom fi noi, dar voi veţi fi republicani', a adăugat el, adresându-se reclamanţilor, transmite agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.