Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numeroşi jurnalişti francezi denunţă noua doctrină de menţinere a ordinii în cursul manifestaţiilor

Operation World
Franta harta

Noua doctrină de menţinere a ordinii în cursul manifestaţiilor din Franţa "aduce atingere libertăţii de informare", consideră un grup de jurnalişti şi organizaţii de media franceze într-o scrisoare publicată marţi, citată de AFP. Semnatarii cer Ministerului de Interne să "corecteze" respectivele măsuri.

"Într-un context deja foarte degradat pentru ziarişti în ce priveşte acoperirea manifestaţiilor, noua schemă naţională de menţinere a ordinii", publicată joi, nu este conformă "principiilor franceze şi europene ale libertăţii de informare", consideră semnatarii, jurnalişti, redactori şi personal din organizaţii ca AFP, BFMTV, France 2, Europe 1, L'Express, Le Figaro etc., în scrisoarea publicată pe site-ul ziarului Le Monde.

Schema criticată prevede între altele "crearea unui canal de schimb între forţele de ordine şi jurnaliştii titulari ai unei legitimaţii de presă şi acreditaţi pe lângă autorităţi", conform scrisorii citate.

Documentul MAI francez precizează că jurnaliştii sunt autorizaţi să poarte echipament de protecţie "după ce le este confirmată identitatea şi dau dovadă de un comportament care evită orice încălcare a legii sau provocare".

"Dar exercitarea profesiei de jurnalist, aşa cum este definită în codul muncii, nu necesită deţinerea unei legitimaţii de presă", subliniază Societăţile jurnaliştilor (SDJ), "nici pentru acoperirea manifestaţiilor din spaţiul public şi nici pentru 'identificarea' solicitată în legătură cu echipamentele de protecţie".

Documentul "aminteşte" între altele că "delictul de a rămâne într-o mulţime după somaţie nu comportă nicio excepţie, nici în ce priveşte jurnaliştii sau membrii asociaţiilor".

Semnatarii scrisorii afirmă că este vorba "în realitate de o undă verde acordată de ministrul de interne forţelor de ordine de a-i împiedica pe jurnalişti să facă relatări complete de la manifestaţii, inclusiv în ce priveşte dispersarea ori derapajele acestora".

Or, acest lucru "este cu atât mai inacceptabil cu cât vine după numeroase abuzuri poliţieneşti faţă de jurnalişti în cursul recentelor mişcări sociale, denunţate între altele de Consiliul Europei", apreciază SDJ, îndemnându-l pe ministrul de interne Gerald Darmanin "să corecteze" planul.

Sindicatul naţional al jurnaliştilor (SNJ) a denunţat la rândul său documentul MAI francez, amintind că în timpul lui Christophe Castaner, predecesorul lui Darmanin, "peste 200 de ziarişti au fost împiedicaţi să lucreze de către forţele de poliţie şi jandarmeria din Franţa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.