Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe modelul Băsescu, Nursultan Nazarbaev spune că membrii familiei sale nu sunt mai presus de lege și nu ar trebui să fie la adăpost de procurorii anticorupţie

i1.wp.com
Nursultan Nazarbaev

Fostul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a dat asigurări luni, într-un interviu, că membrii familiei sale nu sunt mai presus de lege şi nu ar trebui să fie la adăpost de campania anticorupţie dusă de succesorul său, Kasîm-Jomart Tokaev, în această ţară din Asia Centrală, informează AFP.

Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a dominat Kazahstanul timp de trei decenii şi a numit o serie din membrii familiei sale în posturi-cheie şi profitabile. El s-a retras de la preşedinţie în 2019, dar şi-a pierdut imensa influenţă după ciocnirile sângeroase care au avut loc în Kazahstan în ianuarie.

"Dacă vreunii dintre apropiaţii mei s-au folosit de numele meu pe la spatele meu pentru a-şi ascunde fărădelegile, ei trebuie să răspundă" pentru faptele lor, a declarat Nursultan Nazarbaev în acest interviu realizat în scris şi preluat de mai multe mass-media kazahe.

În martie, omul de afaceri Kairat Satîbaldî, nepot al lui Nazarbaev, a devenit primul din familia fostului preşedinte care a fost arestat, anchetatorii kazahi suspectându-l de deturnare de fonduri, scrie agerpres.ro.

Fostul preşedinte a declarat, de asemenea, că acordă "toată susţinerea sa" iniţiativelor lui Tokaev, în special reformei constituţionale ce va fi supusă unui referendum pe 5 iunie şi care prevede să-l lase pe Nazarbaev fără unele dintre privilegiile sale.

Mai mult de 230 de persoane au fost ucise la începutul lui ianuarie în timpul manifestaţiilor şi revoltelor violent reprimate.

Imediat după revolte, Tokaev a declarat că acestea erau de fapt un complot "terorist" pus la cale din străinătate, însă fără să aducă vreodată dovezi în susţinerea acestor afirmaţii.

De asemenea, el l-a acuzat pe Nursultan Nazarbaev că a creat o "castă a bogaţilor" în Kazahstan, şi-a consolidat puterea în detrimentul fostului său mentor şi a destituit cadre puse în funcţie de predecesorul său, iar unii au fost plasaţi în detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.