Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nutriționista vedetelor, Milaela Bilic: Aceste alimente sunt BLESTEMUL secolului XXI

Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Nutriționista vedetelor, Mihaela Bilic, atenționează că mare parte din alimentația devenită obișnuită în zilele noastre este nocivă și riscă să ne îmbolnăvească în ritm accelerat.

"Alimentele ULTRAprocesate, blestemul secolului XXI

Pe vremuri părea logic să ne uităm la un aliment și să știm ce mâncăm să ne dăm seama după aspect și gust care îi sunt ingredientele. Știam că există o diferență între un produs proaspăt și unul preparat/gătit, dar schimbările erau minore, nu modificau structura profundă a preparatului.

 

Citește și: TEROARE marca RO - ALERT: Mesaje de AVERTIZARE întreaga noapte, în Timiș: cum le puteți OPRI

Astăzi avem nevoie de un doctorat în biochimie ca să identificăm termenii prezenți pe majoritatea etichetelor alimentare- ingredientele banale, pe care le cunoșteau până și bunicile noastre, au dispărut pentru a fi înlocuite de substanțe nefirești în limbajul culinar.

În goana după supraproducție la prețuri cat mai mici, industria alimentară a fost nevoită să combine chimia cu bucătăria și să creeze alimentele ultraprocesate. Nu era suficient ca, pentru a rezista cat mai mult timp pe raft, produsele să fie “tratate” cu tot felul de substanțe ajutătoare, acum până și materia primă este reconfigurată. Se vede treaba că banala făină și banalul zahăr erau prea scumpe, deci s-a inventat amidonul modificat și siropul de glucoză-fructoză.

Când eram copil știam că mamaie vine de la moară cu făină și mălai, doar atât putea rezulta din grâu și porumb. Făina putea fi albă sau neagră (cu tărâțe), iar mălaiul se măcina mai mare sau mai fin- astea erau toate variantele. Care sunt subprodusele ce se extrag în prezent din alimentele de bază? Citiți și vă minunați!!

Din porumb: amidon, amidon modificat (E400), maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, polioli.

Din grâu: gluten, amidon, amidon modificat (E400), dextrine și maltodextrine, sirop de glucoză, sirop de fructoză, tărâțe/fibre.

Din orez: amidon, amidon modificat, sirop de orez, sirop de glucoză.

Din ou: albuș de ou, lecitine, ovalbumine, lizozim.

Din cartof: amidon, amidon transformat, sirop de glucoză, maltodextrine.

Din lapte: proteine, cazeină, lactoserum, peptide, caseinat hidrolizat.

Toate aceste subproduse se obțin prin modificarea profundă a structurii produsului de bază, iar felul în care organismul identifică și procesează aceste substanțe este diferit. Nu e de mirare că ne confruntăm cu o “epidemie” de intoleranțe alimentare, boli digestive și metabolice, afecțiuni autoimune- corpul nostru nu mai recunoaște nutrienții cu care era obișnuit.

Soluția? Evitarea/eliminarea pe cat posibil a tuturor alimentelor  ultraprocesate, pe a căror etichetă apar ca ingrediente subprodusele de mai sus.  Căutați produse făcute din ingrediente tradiționale, cuvinte banale precum făină, lapte, ouă, cartofi, orez, mălai etc. Dacă pe listă apar termeni de biochimie, nu de bucătărie, atunci nu mai e vorba de mâncare, ci de un produs ULTRAprocesat", scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.