Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O altă familie de români din Norvegia se judecă pentru custodia copiilor

captura B1tv

O altă familie de români din Norvegia se judecă pentru custodia copiilor cu autoritățile nordice.

Dumitru Nan și soția sa au trecut prin momente groaznice, la sfârșitul anului trecut, atunci când reprezentanții Protecției Copilului din Norvegia i-au anunțat că îi vor decădea din drepturile părintești din cauza relelor tratamente asupra minorilor.

În cadrul emisiunii Talk B1, de la postul de televiziune B1TV, doi părinți care au avut probleme cu statul norvegian au explicat situația în care ei se află, situație asemănătoare cu cea a familiei Bodnariu.

În intervenția video, cei doi au explicat cum a început totul, și cum cei de la Protecția Copilului nu ar fi oferit detalii despre acuzațiile care li se adus.

"Pe data de 27 octombrie, în jurul orei 9 am fost sunați să ne prezentăm la poliție. Am fost audiați timp de 6 ore, iar după asta, jos ne aștepta protecția copilului. Ne-au spus că ne-au luat copiii. Nevasta mea a început să plângă, să țipe", a declarat bărbatul la începutul intervenției.

"E normal că, orice părinte reacționează diferit atunci când află că îi vor fi luați copiii. Le-am spus că nu am putea să trăim fără copii, iar ei ne-au spus că există un spital de nebuni care ar putea să ne ajute. După două săptămâni, ne-am dus să îi întrebăm de ce ne-au luat copiii, și, după legea lor, care este motivul pentru care ne-au luat copiii. Persoana cu care am vorbit ne-a spus că nu este în interesul lor motivul pentru care copilul ar spuen așa ceva, este de ajuns că copilul a spus și că este o dovadă că a fost lovită. Noi am fost acuzați că am lovit copiii cu cureaua, că am lovit fetița  în România, că toată lumea i-a lovit. Fetița a spus, prima oară, pe data de 5 octombrie, și a fost ridicată pe data de 27 octimbrie, deci a stat 12 zile cu noi în casă. Le-am spus că, dacă în alea 12 zile, să lase copilul cu noi nu era un pericol? Ne-au spus că nu îi interesează aceste lucruri. 

Cu o lună înainte, fetița a venit la noi și ne-a spus că ea vrea altă familie, care să-i dea jucării, hăinuțe și alte lucruri. I-am zis că atunci o să-l ia și pe Dragoș, frațiorul său, iar fetița mi-a zis că "Da mami, pentru că Dragoș vine cu mine".

Aceste lucruri le-a învățat fetița la școală, toate aceste lucruri pe care după, le-au spus și am fost acuzați de ele. Totul s-a întâmplat după școală. Mi-a cerut ceva odată, dar nu puteam să-i dau. În acel moment mi-a spus că va ieși afară și va țipa până va veni cineva și va suna la poliție și ne va lua", a declarat femeia la începutul intervenției.

Tatăl copiilor, Dumitru Nan, a oferit câteva detalii despre cum se comporta el cu fetița sa, și cum s-au făcut investigațiile în cazul lor. "Luni am dus-o la balet, marți am dus-o la handbal, în weekend la bazin. Toți au spus că sunt un părinte bun. Dar eu nu eram piesa principală în anchetă. Soția mea era principala acuzată în această anchetă. Eu o singură dată am fost la Protecția Copilului, și m-au întrebat dacă am lovit fetița. Asta i-a întrebat și pe un cumnat și pe o altă rudă. Ce am recunoscut eu, e că am pus-o o dată la colțul rușinii".

Mama celor 2 copii a dat mai multe detalii despre cine a făcut plângerea la Protecția Copilului. "Toate anchetele pe care le-au făcut până acum au fost făcute la 2 grădinițe, o școală la care a fost fetița și la alte câteva instituții de învățământ și nu a zis nimeni nimic. Persoana care a făcut plângerea a  fost o persoană de la After School, care a sunat la Protecția Copilului, care mi-a învățat copilul să spună ceea ce a spus. În afară de persoana respectivă, care a făcut denunțul și de interviul în care copilul spune că am dat în ea, alte acuzații nu au. La solicitarea noastră, ambasada și autoritățile române nu ne-au ajutat. Asta, pentru că singurul lucru la care puteau să ne ajute era repatrierea copiilor." 

Bărbatul a mai spus că în momentul actual, se află la cel de-al treilea avocat, deoarece cei pe care i-au ales înainte nu erau interesați de caz. "Acum suntem la al 3-lea avocat. pana acum am schimbat 3 avocati. pentru ca nu au fost interesati de cazul nostru. pe copii ii vedem o data pe saptamana, epntru ca sunt la 300 de kilometri distanta de noi. Cand am fost la ea, fetita a venit la mine si a stat o ora si ceva in bratele mele si am pupat-o. Si ei m-au anuntat ca ar fi ceva jenant. Noi nu am lovit niciodată. A fost doar momentul in care am pus-o la cultul de rusine, dat asta pentru 2,3 minute. Au fost cateva momente"

Mama fetiței a declarat că nu a lovit niciodată copiii, și că singurele lucruri pe care le au cei de la Protecția Copilului sunt declarația persoanei care a făcut plângerea și videoclipul în care minora spune că a fost lovită. "Nu am lovit-o, nu țipat la ea. Daă ar putea Protecția Copilului să-mi aducă o persoană martoră, care să mă fi văzut, chiar și când aș fi vorbit urât cu fetița. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. În momentul în care au venit la noi și ne-au decăzut din drepturi... este un moment inimaginabil. Aceste lucruri distrug familii".

Procesul familiei Nan începe în 9 zile, iar potrivit spuselor bărbatului, statul norvegian nu le-ar da înapoi copiii nici dacă ar alege să se întoarcă în România. Cu toate astea, avocații le-au transmis că ar avea șanse să-și recapete drepturile părintești după proces.

Cazul familiei Nan este asemănător cu cazul familiei Bodnariu, în care Soții Marius și Ruth Bodnariu au rămas fără cei cinci copii ai lor, după ce Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia i-au luat abuziv pe minori din familie, pe motiv că aceștia primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții sunt suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Drama familiei Bodnariu a iscat un val de proteste atât în ţară cât şi în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.