Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O altă față a dezastrului din Nigeria: 80.000 de strămutaţi după violenţe intercomunitare

nigeria

Cel puţin 80.000 de persoane au fost strămutate în ultimele trei luni în centrul Nigeriei, scenă a unor sângeroase violenţe intercomunitare unde armata a trimis întăriri, a declarat un responsabil local, scrie AFP.

Din luna mai, statul Plateau este pradă unor grave violenţe între agricultori şi păstori. Potrivit autorităţilor locale, atacurile au făcut peste 300 de morţi, scrie agerpres.ro.

Nord-vestul şi centrul Nigeriei sunt regulat scena unor tensiuni şi conflicte mortale legate de exploatarea terenurilor şi resurselor de apă.

"Există aproximativ 80.000 de persoane strămutate în 11 tabere" la Mangu, epicentrul violenţelor din Plateau, a declarat pentru AFP un înalt responsabil local, Markus Artus.

Aproape 18.000 dintre acestea sunt găzduite într-o şcoală primară care serveşte drept tabără improvizată la Mangu, a adăugat Artus.

Unul dintre coordonatorii taberei, Yamput Daniel, a dat agenţiei France Presse o estimare similară.

Şeful statului-major al armatei nigeriene, generalul Taoreed Lagbaja, a mers sâmbătă la Mangu pentru a marca începutul operaţiunilor speciale vizând "eradicarea" crizei.

În clădirea şcolii, mii de oameni dorm în sălile de clasă, supravieţuind cu provizii slabe şi donaţii de porumb de la bisericile locale.

"Criza a făcut din noi persoane fără adăpost, terenurile noastre agricole au fost distruse şi trebuie să reuşim să trăim în această şcoala primară", s-a plâns Grace Emmanuel, 70 de ani, una dintre strămutate.

"Nu este uşor, nu avem ce să mâncăm, luăm apă de la fântână, uneori apa nu este suficientă pentru mii dintre noi", a adăugat ea.

Armata a mutat temporar sediul campaniei militare regionale "Safe Haven" la Mangu. Aproape 300 de soldaţi şi vehicule blindate au fost trimise ca întăriri.

Lanţul crimelor urmate de represalii şi absenţa unei justiţii eficiente au favorizat emergenţa în regiune a unei criminalităţi mai largi cu bande care conduc expediţii în sate, unde ucid zeci de locuitori şi răpesc persoane pentru a fi răscumpărate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.