Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O altă țară europeană renunță la vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford: Se invocă reputaţia proastă şi întârzieri de livrare

stiri.md
AstraZeneca vaccin

Austria urmează să înceteze să mai folosească vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, invocând probleme în livrare şi reputaţia proastă a acestuia, după ce Norvegia şi Danemarca şi-au justificat abandonarea vaccinului britanico-suedez prin trombozele pe care le provoacă, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Probabil că vom continua să mai administrăm prime doze până la începutul lui iunie, iar apoi asta e tot (...). (Vacinul anticovid) AstraZeneca va fi abandonat”, a anunţat într-o emisiune televizată la postul privat Puls 24, luni seara târziu, ministrul austriac al Sănătăţii Wolfgang Mückstein.

În afară de întârzieri repetate în livrări - care au condus la deschiderea de către Comisia Europeană (CE) a unei proceduri împotriva laboratorului farmaceutic suedezo-britanic -, ministrul a scos în faţă reticenţa populaţiei, din cauza unor tromboze rare dar grave pe care vaccinul le provoacă.

Ministrul austriac, un medic de profesie, apreciază că este vorba despre un ”vaccin sigur care oferă o protecţie mare”, la fel ca Agenţăia Europeană a medicamentului (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care considerăcă beneficiul vaccinului este mai mare decât riscul.

Austria - în care o treime dintre cei 8,9 locuitori au fost vaccinaţi până în prezent cu o doză de vaccin împotriva covid-19 - a comandat deja milioane de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe vaccinurile BioNtech-Pfizer şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN-ului mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lui aprilie să renunţe la vaccinul AstraZeneca-Oxford, devenind prima ţară din Europa care renunţa la acesta.

Norvegia i-a urmat exemplul în mai.

O majoritate a statelor membre UE conrinuă să folosească vaccinul anglo-suedez, însă au limitat vaccinarea cu acest vaccin în funcţie de vârstă.

DOI MORŢI ÎN FRANŢA

Pe de altă parte, patru noi tromboze atipice în urma vaccinării cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford - două soldate cu moartea - au fost înregistrate în Franţa, în perioada 23 aprilie-6 mai, au anunţat autorităţile sanitare franceze.

De la începutul vaccinării cu acest vaccin, s-au înregistrat ”34 de cazuri şi 11 morţi” din cauza unor tromboze, la un total de peste 4.068.000 de vaccinări efectuate până la 6 mai, a anunţat luni Agenţia franceză a medicamentului (ANSM).

Cele patru cazuri au fost înregistrate la două femei în vârstă de 60 de ani şi la doi bărbaţi în vârstă de 50 de ani.

Doi dintre ei au prezentat tromboze venoase cerebrale, unul o tromboză digestivă, iar unul o tromboză profundă şi o embolie pulmonară, precizează ANSM în al 11-lea raport de farmacovigilenţă al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

Caracteristicile acestor cazuri sunt identice celor ale ultimului bilanţ - o medie de vârstă mai mare (o mediană la 60,5 ani) care afectează aproape egal ambele sexe (18 femei, 16 bărbaţi).

Începând de la 19 martie 2021, folosirea vaccinului Vaxzevria este rezervată persoanelor în vârstă de peste 55 de ani.

Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) a fost sesizată de către ministrul Sănătăţii Olivier Véran în vederea unei lărgiri a folosirii acestui vaccin în vaccinarea tuturor adulţilor, în pofida riscului trombozelor atipice.

În cazul unor efecte secundare care durează mai mult de trei zile - vertij, dureri de cap, tulburări de vedere, greaţă, vărsături, dificultate de a respira, dureri acute în piept, dureri de stomac, echimoze pe piele departe de locul vaccinării - autorităţile recomandă consultarea de urgenţă a unui medic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.