Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O altă tentativă de lovitură de stat în Germania - Procurorii anunță inculparea unor persoane care doreau să-l răpească pe ministrul sănătății

germania steag imperial

Germania a inculpat luni cinci suspecți pentru un complot de răpire a ministrului sănătății din țară, de declanșare a tulburărilor civile și de răsturnare violentă a guvernului, transmite The Washington Post.

Procurorul general al Germaniei a declarat că grupul a plănuit să arunce în aer infrastructura energetică, să "declanșeze condiții asemănătoare unui război civil" și să răstoarne democrația. Toți cei cinci au fost acuzați că sunt suspecți de apartenență la o grupare teroristă și că au plănuit acte de "înaltă trădare" împotriva guvernului, a declarat acesta.

Doi dintre suspecți se confruntă cu acuzații suplimentare de pregătire a unui "act grav de violență periculos pentru stat", în timp ce un altul se confruntă, de asemenea, cu o acuzație de finanțare a terorismului.

Grupul intenționa să folosească un actor care să imite președintele sau cancelarul țării într-o transmisiune televizată în direct și să anunțe că guvernul federal a fost destituit și că constituția din 1871 este din nou în vigoare, se arată în rechizitoriu.

Aceasta a fost cea mai recentă întorsătură a investigațiilor Germaniei în ceea ce privește mișcarea extremistă Reichsbürger, care respinge statul german modern și dorește să se întoarcă la zilele Imperiului german sau celui de-al doilea Reich, fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Suspecții au, de asemenea, legături cu "scena de protest corona" și plănuiau să-l răpească pe ministrul sănătății, Karl Lauterbach, și să-l supună unui proces-spectacol, au declarat anterior procurorii.

Ancheta asupra celulei și arestările membrilor acesteia de anul trecut au fost cele care au determinat autoritățile să descopere un complot similar în decembrie, au declarat oficialii din domeniul securității. În acel caz, un aristocrat german în vârstă de 71 de ani, Heinrich al XIII-lea, prinț de Reuss, și alte 24 de persoane au fost arestate și acuzate că au complotat pentru a răsturna statul și a lua cu asalt clădirea parlamentului, cunoscută sub numele de Reichstag.

Toți suspecții arestați în acest caz rămân în arest, în timp ce investigațiile continuă, unul dintre ei așteptând să fie extrădat din Italia, a declarat biroul procurorului.

Autoritățile de securitate germane au avertizat cu privire la tendințele tot mai violente ale unor părți ale mișcării Reichsbürger, care există de mult timp în Germania, dar ai cărei membri au fost adesea considerați drept nebuni. În timpul pandemiei, protestele de stradă au reunit un amestec de Reichsbürger, extremiști de dreapta și negaționiști ai coronavirusului, ceea ce a dus la avertismente din partea oficialilor de securitate cu privire la radicalizare.

În 2021, mișcarea a fost estimată să includă aproximativ 21.000 de persoane la nivel național, potrivit unui raport al agenției de informații interne a Germaniei, care a estimat că aproximativ 10% dintre acestea erau "orientate spre violență".

Grupul de cinci suspecți inculpați luni - patru bărbați și o femeie - s-a format cel târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, au declarat procurorii. Aceștia cred că este o ideologie modelată în mare parte de suspecta de sex feminin, numită Elisabeth R.

Grupul a făcut "pregătiri concrete" pentru a prelua puterea de stat în Germania, potrivit procuraturii. Suspecții Sven B., Thomas K. și Thomas O. s-au organizat într-o "ramură militară", în timp ce Elisabeth R. și Michael H. au fost implicați într-o "ramură administrativă", a precizat biroul.

După ce deteriorau instalațiile de alimentare cu energie electrică, grupul plănuia să îl răpească pe Lauterbach, "posibil după ce i-ar fi ucis gărzile de corp", se arată în rechizitoriu. Grupul a sperat că condițiile asemănătoare unui război civil care ar fi urmat le-ar fi permis să detroneze guvernul și să instaleze un nou lider, în timp ce ei își asumau roluri executive.

Primele patru arestări au fost efectuate în aprilie, în urma unei operațiuni sub acoperire în care ofițerii s-au dat drept traficanți de arme. Percheziții la 21 de case și apartamente din nouă state germane au dus la confiscarea de arme, inclusiv o pușcă de asalt, 14 puști și șapte pistoale, au declarat autoritățile. De asemenea, acestea au declarat că au confiscat lingouri de aur, monede de argint și peste 20.000 de dolari în numerar.

Elisabeth R. a fost arestată în octombrie. Toți suspecții rămân în arest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.