Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O ambarcaţiune a fost atacată de balene ucigașe în largul coastelor sudice ale Spaniei

YouTube
balena

Mai multe balene ucigaşe au avariat grav o ambarcaţiune cu pânze în largul coastelor sudice ale Spaniei, a anunţat joi biroul local al Serviciului de salvare pe mare, informează Reuters.

Incidentul se adaugă altor zeci de atacuri ale balenelor ucigaşe asupra unor ambarcaţiuni, ce au fost înregistrate până acum în acest an în largul coastelor spaniole şi portugheze, potrivit Agerpres.

În primele ore ale zilei de joi, mai multe orci au sfărâmat cârma şi au străpuns carena velierului "The Mustique", care se îndrepta spre Gibraltar, obligând echipajul său compus din patru membri să contacteze autorităţile spaniole pentru a le cere ajutorul, a precizat un purtător de cuvânt al Serviciului de salvare pe mare.

Serviciul menţionat a trimis o navă de intervenţie rapidă şi un elicopter ce transporta o pompă de santină pentru a veni în ajutorul acestei ambarcaţiuni cu o lungime de 20 de metri şi care naviga sub pavilion britanic. "The Moustique" a fost remorcată până în portul Barbate din provincia Cadiz, pentru reparaţii.

Potrivit asociaţiei de cercetări marine GTOA, care monitorizează populaţiile de orci iberice - o subspecie a balenelor ucigaşe -, incidentul de joi se adaugă unei serii de cel puţin 20 de interacţiuni care au avut loc doar în această lună în Strâmtoarea Gibraltar între bărci de mici dimensiuni şi aceşti prădători de top şi extrem de sociali. În 2022, au fost raportate 207 interacţiuni de acest fel, potrivit datelor publicate de GTOA.

La începutul lunii mai, iahtul cu vele Alboran Champagne a fost avariat în urma unui impact similar provocat de trei pui de balene ucigaşe, la o distanţă de o jumătate de milă nautică (0,9 kilometri) de portul Barbate. Acea ambarcaţiune nu a mai putut fi tractată, întrucât cala ei a fost inundată completă şi vasul a fost lăsat să plutească în derivă până s-a scufundat.

Recomandările formulate de Ministerul Transporturilor din Spania stipulează că atunci când echipajul unei ambarcaţiuni observă o modificare în comportamentul orcilor - precum schimbări bruşte de direcţie sau de viteză -, navele în cauză trebuie să părăsească zona cât mai curând posibil şi să evite perturbări suplimentare ale animalelor în timpul acestor manevre.

Orice interacţiune între o ambarcaţiune şi o balenă ucigaşă trebuie să fie raportată autorităţilor, precizează ministerul spaniol.

Deşi sunt cunoscute sub denumirea de "balene ucigaşe", orcile, o specie ameninţată cu dispariţia, fac parte din familia delfinilor. Aceste vieţuitoare marine pot să atingă la vârste adulte o lungime de până la opt metri şi o greutate de până la şase tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.