Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară a fost nevoită să-și închidă spaţiul aerian din cauza testelor cu rachete făcute de Rusia, iar o alta a instituit o zonă de pericol

Sputnik France
Kinjal racheta

Rusia a început să testeze rachete cu muniţie reală miercuri în Marea Baltică, alertând Letonia, ţară membră a NATO, potrivit căreia aceste exerciţii au forţat-o să închidă parţial spaţiul aerian comercial de la Marea Baltică, relatează Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova anunţase luni că Flota rusă din Marea Baltică, având baza în enclava Kaliningrad, se pregăteşte pentru antrenamente de rutină, exerciţii ce prevăd şi trageri asupra unor ţinte aeriene şi maritime, scrie agerpres.ro.

Citește și: Așa arată un membru al Guvernului Dăncilă! Cine este el

'Este o demonstraţie de forţă', a declarat premierul leton Maris Kucinskis pentru Reuters.'Este greu de înţeles că aceasta se poate întâmpla atât de aproape de ţara noastră', a adăugat el, în contextul în care autorităţile letone afirmă că testele cu rachete se desfăşoară deasupra zonei economice exclusive a Letoniei.

Riga şi-a închis parţial spaţiul aerian pe o perioadă de trei zile, cât durează testele, iar Suedia a emis de asemenea o alertă privind traficul maritim civil şi a anunţat că ar putea exista întârzieri şi perturbări în traficul aerian.

Citește și: Anunț de ultimă oră făcut de Gabriela Firea! Zeci de mii de persoane beneficiază de asta

Agenţia suedeză pentru transporturi a instituit temporar o aşa-numită 'zonă de pericol', unde este valabilă această alertă, în sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Aceste teste şi exerciţii militare din Marea Baltică urmează unor aplicaţii de amploare desfăşurate în septembrie şi care s-au întins de la Marea Neagră la Marea Baltică. Respectivele manevre au provocat critici din partea Occidentului, dată fiind amploarea lor, NATO denunţând o lipsă de transparenţă din partea Moscovei.

Citește și: Bombă pe piața media! Gabriela Cristea nu se mai întoarce la Kanal D! Cu ce cunoscută televiziune a semnat

Într-o perioadă de tensiuni acute între Rusia şi Occident, oficialii NATO se tem că orice incident care ar implica o navă sau un avion civil ar putea declanşa un conflict pe scară largă. Moscova acuză Alianţa Nord-Atlantică de propagandă antirusească.

Ministerul Apărării leton l-a convocat la începutul acestei săptămâni pe ataşatul militar rus, exprimându-şi preocuparea şi ridicând problema legată de termen. Rusia susţine că desfăşoară aceste exerciţii pentru a-şi testa capacităţile după trecerea iernii.

Citește și: Parlamentul a decis azi! Vârsta de pensionare va crește pentru acești salariați

'Exerciţiile durează trei zile într-o zonă cu trafic aerian intens şi având în vedere ceea ce se întâmplă în prezent în relaţiile dintre Occident şi Rusia, cred că este o acţiune destul de provocatoare', a declarat ambasadorul leton la Moscova, Maris Riekstins, pentru televiziunea letonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.