Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O țară europeană își schimbă numele: OBLIGATĂ de vecini pentru a o lăsa să intre în UE și NATO

europa

Guvernul macedonean a indicat marţi că speră într-o ''propunere specifică'' a ONU pe 19 ianuarie pentru soluţionarea disputei dintre Atena şi Skopje privind viitoarea denumire pentru fosta republică iugoslavă Macedonia, în legătură cu care cele două capitale au relansat dezbaterea, relatează AFP.

Data a fost stabilită de către vicepremierul macedonean pentru afaceri europene Bujar Osmani, la încheierea unor convorbiri la Atena îndeosebi cu şeful diplomaţiei elene, Nikos Kotzias.

Citește și: Gabriela Cristea a făcut public TOTUL! De ce NU a fost prezentă AZI în emisiune

''Sperăm că va exista o propunere specifică'' din partea lui Matthew Nimetz, mediatorul ONU în acest dosar, în cadrul viitoarei sale întâlniri, prevăzută să aibă loc la New York cu negociatorii grec şi macedonean, a indicat Osmani în cursul unei întâlniri cu presa.

Skopje, pentru a soluţiona această problemă şi, în context, pentru a debloca integrarea sa în UE şi în NATO, are înaintea sa ''şase luni istorice'', a afirmat Osmani, evocând îndeosebi summitul european care va fi consacrat Balcanilor în primăvara următoare.

Citește și: Informații interesante! În ce este membru omul pe care Carmen Dan îl vrea șef la Poliția Română – cât de bogat e Alexandru Cătălin Ioniță

Vizita lui Osmani intervine în timp ce Atena şi Skopje îşi afişează, de la sfârşitul lui 2017, dorinţa de a reuşi în cursul anului 2018 să-şi rezolve disputa, ce durează de decenii şi care blochează îndeosebi integrarea euro-atlantică a fostei republici iugoslave, integrare condiţionată de către Atena de o soluţionare a disputei privind numele statului vecin.

Potrivit Greciei, ţara vecină trebuie să accepte modificarea denumirii sale constituţionale de ''Macedonia'' prin adăugarea unui calificativ geografic, de tipul ''Macedonia de Nord''. Alte apelative, precum ''Noua Macedonie'', au fost, de asemenea, evocate în cursul unor discuţii anterioare, dar Osmani a refuzat deocamdată să facă vreo speculaţie semantică.

Citește și: O lovitură de proporții, dată de Sebastian Ghiță, pe final de an! Cum s-ar fi „ÎNTORS” în România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.