Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O asociație cere Ministerului Sănătății să elaboreze un plan de măsuri de reformă pentru spitalele de psihiatrie, după măcelul de la Săpoca

stirileprotv.ro
spital sapoca

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a solicitat pedepsirea vinovaţilor din cazul Spitalului Săpoca, dar și elaborarea unui plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie de către Ministerul Sănătății, anunță MEDIAFAX.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România ( COPAC) a precizat, luni, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că solicită identificarea și pedepsirea vinovaților de la toate nivelele (personal și management), precum și elaborarea de către ministerul Sănătății a unui plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie.

În comunicat se precizează și faptul că prin prisma tragicului eveniment de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca s-a constatat încă o dată faptul că siguranța pacienților și chiar viața pacienților este pusă în pericol în spitalele de psihiatrie din România.

„Credem că este momentul să fie analizate în mod realist și transparent cauzele și să se ia măsuri generale (nu doar pentru Spitalul Sapoca) care să înlăture în viitor posibilitatea unor asemenea tragedii”, se arată în comunicat.

Reprezentanții COPAC au informat prin intermediul comunicatului de presă, că din păcate, în cazul Spitalului Sapoca nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. „În 2002, 9 pacienți au fost incendiați de un alt pacient, iar Ministerul Sănătății anunța anchete care să stabilească vinovații. Peste 17 ani, avem alte 5 victime și niciun vinovat”, se menționează în comunicat.

Sursa citată a mai solicitat atât Ministerului Sănătății, cât si autorităților competente să facă public, „în mod transparent, cauzele profunde care au permis uciderea a 5 pacienți”.

Reprezentanții COPAC au ridicat și problema lipsei de personal din spitale. „Știm cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pază si management profesional, dar cand aceste efecte de sistem omoara pacientii in spitalele publice, atunci trebuie făcută curățenie generală”, se arată în comunicat.

„De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă și în pat cu alt pacient, deși spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se intereseraza de siguranța si de sănătatea pacienților internați?”, mai spune sursa citată.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a precizat că este nevoie de personal suficient și calificat pentru problemele specifice, cu care se confruntă spitalele de psihiatrie, dar și faptul că fiecare trebuie să își asume și să răspundă pentru ceea ce fac sau nu.

”Să fii pacient în Romania internat într-un spital public și să fi omorât fără ca nimeni să poată interveni este ceva abominabil, chiar și pentru o societate medievală. Demisia este egală cu zero în fața aparținătorilor, este mai mult o sfidare la inteligența oamenilor.”, a conchis Radu Gănescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.