Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O avocată în domeniul drepturilor omului şi alţi 3 membri ai redacţiei unui cotidian prokurd, condamnaţi la închisoare în Turcia

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

O avocată în domeniul drepturilor omului şi alţi trei membri ai redacţiei unui cotidian prokurd între timp interzis au fost condamnaţi luni, de un tribunal din Istanbul, la pedepse cu închisoare sub acuzaţia de apartenenţă la o organizaţie teroristă, transmit Reuters şi dpa, potrivit AGERPRES.

Eren Keskin, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Turcia în domeniul drepturilor omului, şi alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte 6 ani şi 3 luni de detenţie pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă.

'Eren Keskin şi-a dedicat viaţa apărării drepturilor femeilor, deţinuţilor şi a luptat pentru justiţie pentru familiile celor dispăruţi', a scris pe Twitter Milena Buyum de la Amnesty International, calificând sentinţa o 'nedreptate îngrozitoare'.

Keskin a fost redactor-şef onorific al cotidianului prokurd Ozgur Gundem, interzis prin decret după puciul eşuat din iulie 2016.

Citește și: Clotilde Armand își AMENINȚĂ angajații: dați documentele la DNA sau ZBURAȚI

Redactorul-şef al publicaţiei, Bilir Zana Kaya, a primit 2 ani şi o lună de închisoare pentru propagandă teroristă.

Sentinţele pot fi atacate cu recurs.

Ozgur Gundem a fost una din cele peste 130 de instituţii media închise de guvern în timpul stării de urgenţă declarate în urma puciului eşuat, în cadrul unei represiuni a cărei amploare a alarmat aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţii de apărare a drepturilor omului.

În jur de 25 de angajaţi ai Ozgur Gundem au fost arestaţi în 2016 ca parte a unei anchete cu privire la presupusele lor legături cu militanţi kurzi.

Avocatul Ozcan Kilic a declarat luni pentru Reuters că, în opinia sa, verdictul este unul politic şi mai aspru decât în alte cazuri similare, anunţând că va face recurs. 'Tribunalul a dat un verdict foarte aspru. Noi credem că are legătură cu evoluţiile din operaţiunea în nordul Irakului. Tribunalele sunt influenţate de conflicte', a explicat el.

Duminică, oficiali turci au declarat că armata, care a lansat miercuri o operaţiune împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a descoperit cadavrele a 13 militari turci sechestraţi dinainte de 2015 într-o peşteră şi care au fost executaţi de PKK.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.