Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O baterie de rachete Patriot din Ucraina a suferit avarii. Washingtonul confirmă infomația

Ministerul Apărării Naționale
Patriot rachete

Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Sistemul Patriot rămâne operaţional", a declarat oficialul apărării pentru AFP, adăugând că evaluarea pagubelor cauzate de un proiectil neidentificat care a căzut în apropiere continuă.

Marţi, armata rusă a susţinut că a distrus un sistem de apărare Patriot în urma unei "lovituri de înaltă precizie" efectuată "de o rachetă hipersonică Kinjal".

Kievul a negat această informaţie, susţinând că a interceptat toate rachetele lansate de Rusia pe teritoriul său în noaptea de luni spre marţi.

Miercuri, autorităţile ucrainene au declarat că sistemul avansat de rachete de interceptare antiaeriană, combinat cu unul dintre cele mai capabile radare din lume, era funcţional şi "în funcţiune". "Nu vă faceţi griji, totul este în regulă cu Patriot", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yuri Ignat.

Ucraina a anunţat la mijlocul lunii aprilie că a primit primele baterii de rachete Patriot, o promisiune făcută de preşedintele Joe Biden omologului Volodimir Zelenski în decembrie anul trecut, în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean la Washington

Executivul american a anunţat livrarea acestui sistem avansat de rachete sol-aer la sfârşitul anului 2022, pe care Ucraina îl solicitase de mult timp pentru a contracara atacurile din Rusia.

La începutul lunii mai, Kievul a raportat că a doborât deasupra în premieră o rachetă hipersonică rusească de tip Kinjal folosind sistemul Patriot.

Acest sistem ajută armata ucraineană în faţa atacurilor ruseşti, iar Ucraina a asigurat întotdeauna că va folosi aceste arme într-un mod "defensiv" şi nu pentru a ataca teritoriul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa va găsi un "antidot" pentru a ocoli acest sistem avansat pentru a continua să atace Ucraina.

Rachetele Patriot sunt capabile să doboare în special rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane, la o înălţime semnificativ mai mare decât cea a sistemelor de apărare anterioare. Statele Unite au pregătit zeci de soldaţi ucraineni să opereze şi să întreţină aceste sisteme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.