Procedeele tradiţionale de preparare a brânzei tradiţionale în statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei au fost incluse miercuri de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii, informează AFP, conform AGERPRES.
Această brânză, pe bază de lapte crud, este cunoscută sub denumirea ''Queijo Minas'' ("Brânză Minas"), o aluzie la numele acestui stat cu o puternică tradiţie minieră şi agricolă unde este produs acest preparat şi care este al doilea stat din Brazilia prin prisma populaţiei, cu peste 20 de milioane de locuitori.
Minas Gerais este, de asemenea, pe primul loc la producţia de lapte şi brânză din ţara sud-americană, o putere agricolă de primă mărime.
''Queijo Minas'' artizanal este produs cel mai adesea de ''agricultori de familie (...) în mici exploatări rurale'' nişate, situate pe coline înverzite, potrivit dosarului de candidatură depus la UNESCO, al cărei comitet s-a reunit săptămâna aceasta la Asuncion, în Paraguay.
Circa 9.000 de producători prepară această brânză în manieră artizanală în Minas Gerais.
''Queijo Minas'' cuprinde mai multe varietăţi conform locului unde este produs. Sunt repertoriate zece regiuni producătoare, cum ar fi Serro sau Canastra.
Acest procedeu tradiţional s-a dezvoltat începând din secolul al XVIII-lea, când jumătate din aurul planetei provenea din minele din Minas Gerais în momentul colonizării purtugheze.
''Portughezii au modificat tehnicile europene de fabricare a brânzei din cauza nevoii de conservare a acestui aliment pe timpul călătoriilor'' în această vastă regiune minieră, potrivit dosarului de candidatură.
Tehnicile de atunci au fost ulterior adaptate pe plan local, din generaţie în generaţie.
''Este o manieră foarte specială de conservare a memoriei, a cunoştinţelor poporului nostru'', a declarat, cu entuziasm, ministrul Culturii din Brazilia, Margareth Menezes, într-un videoclip publicat miercuri, evocând de asemenea ''conservarea agriculturii familiale, care se transmite din generaţie în generaţie''.
Este vorba despre cel de-al şaptelea bun cultural brazilian înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii, alături de capoeira sau frevo, ritmul tradiţional al carnavalului din Recife.
Este însă pentru prima dată când un aliment din această ţară este inclus în această listă, care cuprinde, printre altele, pizza napolitană şi ceviche peruan.
O brânză artizanală braziliană, inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO
Explorează subiectul
Articole Similare

118
Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva: tradiții, superstiții și pedepse pentru cei care le încalcă
118

839
Serghei Mizil a comis-o cu Gabi Tamaș la Asia Express – boacăna care l-a costat eliminarea din emisiune
839

18
Organizatorii concursului Eurovision au amânat votul privind permisiunea Israelului de a participa la competiția de anul viitor
18

6.965
Cutremur în televiziune: 'Senzaționalul' Dan Diaconescu rămâne fără emisiune; detalii din culise
6.965

42
'Femeia uitată', spectacol despre peste 30 de femei ucise în România, debutează la Bucureşti şi New York
42

27
Aproape 20.000 de pelerini aşteaptă să se închine la racla Sfintei Parascheva
27

22
Programul românesc al Sezonului Cultural România–Polonia debutează pe 14 octombrie
22

31
Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, între 19 și 29 octombrie la București
31

25
Cazinoul din Constanța lansează ateliere educaționale de toamnă pentru copii
25

52
FOTO Fiica Danei Rogoz are deja un loc de muncă: La doar 5 ani va juca primul ei rol într-un scurtmetraj
52

13
Astra Film Festival 2025 aduce peste 70 de documentare din întreaga lume, la Sibiu
13

14
Festivalul Naţional de Artă Naivă - la Oradea, cu Ioan Măric, sărbătorit la 80 de ani
14

14
'Deconectaţii' şi 'Ecou de celulă' - în spectacol de teatru susţinut de persoane private de libertate
14
Comentează